VOETBAL10 sep '14 09:34

Oranje kan plotseling niet meer verdedigen

Auteur: ANP Nieuws

PRAAG (ANP) - Met een mislukte kopbal leidde Daryl Janmaat de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Tsjechië (1-2) in.

ANP
ANP

De rechtsback raakte de bal in blessuretijd van het eerste EK-kwalificatieduel helemaal verkeerd, waarna Vaclav Pilaf profiteerde.

,,Mijn fout'', erkende de van Feyenoord naar Newcastle United overgestapte verdediger. ,,Van Tsjechië moet je winnen. Als dat dan niet lukt, dan mag je niet verliezen. Door mij is dat wel gebeurd. Dat mag je me aanrekenen.''

Zo ging Oranje ook in de tweede wedstrijd van de tweede regeerperiode van Guus Hiddink door defensief falen onderuit. Afgelopen donderdag nog leidde Bruno Martins Indi met twee blunders de nederlaag in het oefenduel met Italië (0-2) in.

Janmaat

Op basis van beide duels mag technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord wel een bloemetje naar Louis van Gaal sturen. Met een vijfde verdediger in de defensie gaf Nederland onder de vertrokken bondscoach zo weinig kansen weg dat alle verdedigers van de basisploeg op de eindronde in Brazilië in de etalage van de transfermarkt belandde.

Janmaat verkaste voor 7,5 miljoen euro naar Newcastle United en Martins Indi verliet Rotterdam voor ruim 8 miljoen voor FC Porto. Feyenoorder Stefan de Vrij en Ajacied Daley Blind verhuisden naar Lazio Roma (8,5 miljoen) en Manchester United (17,5 miljoen).

Vlaar

Hiddink raakte voor de televisie van zijn grachtenpand in Amsterdam kennelijk ook onder de indruk van de kracht van de verdediging van Oranje. Hij beloofde dat Oranje weer dominant ging voetballen. Hij zou niet voor 5 verdedigers kiezen, want voor achteruit lopen voelde hij niets.

In de eerste 10 minuten van het oefenduel met Italië is de opvolger van Van Gaal kennelijk zo geschrokken dat hij al zijn plannen besloot te wijzigen. ,,Ik ga echt geen drie centrale verdedigers tegen een centrumspits opstellen'', zei hij na de nederlaag in Bari nog. Na een paar nachtjes slapen deed hij dat dus wel. Volgende maand tegen Kazachstan en IJsland is de op dit moment geblesseerde Ron Vlaar er weer bij. Misschien kan de beste verdediger van Oranje op het WK voor wat rust achterin zorgen.

Toch kwam Nederland snel op achterstand tegen een ijverig maar allesbehalve hoogstaand Tsjechië. Al voor rust schakelde de oudste bondscoach ooit maar weer over naar een systeem met een verdediger minder. Dat leek een gelijkspel op te leveren, totdat Janmaat in de fout ging. Hiddink was des duivels over zoveel defensief geklungel, zei hij. De oefenmeester wilde nog niet kwijt hoe hij volgende maand Kazachstan en IJsland gaat bestrijden.

Gerelateerde artikelen