VOETBAL19 mei '14 18:58

ManUnited met Van Gaal terug naar de top

Auteur: ANP Nieuws

MANCHESTER (ANP) - Met Louis van Gaal als kapitein en Ryan Giggs als diens adjudant wil Manchester United zo snel mogelijk terugkeren aan de top.

ANP
ANP

Na een dramatisch seizoen legt de Engelse topclub zijn lot in handen van Van Gaal. De 62-jarige Amsterdammer moet op Old Trafford gaan bouwen aan een nieuw elftal, dat zowel in Engeland als in Europa weer kan meedoen om de prijzen. ,,Deze club heeft grote ambities, net als ik. Ik weet zeker dat we samen historie gaan schrijven'', zei Van Gaal maandag.

Het was al een tijdje niet meer de vraag óf Van Gaal trainer zou worden van United, maar vooral wanneer de club het nieuws naar buiten zou brengen. Tijdens de start van de WK-voorbereiding van Oranje kwamen er dagelijks Engelse journalisten naar Hoenderloo om iedere stap van Van Gaal te registreren. Hoewel de bondscoach al tijdens de eerste dag botste met de Britse pers (,,a stupid question!'') deed hij vervolgens zichtbaar zijn best om de verslaggevers voor zich te winnen.

Van Gaal, die een 3-jarig contract ondertekent, beseft maar al te goed dat hij in Engeland bijzonder kritisch gevolgd zal worden. ManUnited kan zich namelijk niet nog zo'n rampjaar veroorloven als onder David Moyes, de Schot die vorig jaar zijn illustere en zo succesvolle landgenoot Alex Ferguson opvolgde. Moyes kreeg een contract voor 6 jaar, maar werd al in april ontslagen vanwege de dramatische resultaten. Voor het eerst sinds eind jaren 80 greep United naast Europees voetbal. Van Gaal krijgt een riant transferbudget van naar verluidt zo'n 100 miljoen euro om de selectie te versterken. Hij zal zijn ploeg opbouwen rond Robin van Persie, zijn aanvoerder bij Oranje.

Positieve reacties

Na FC Barcelona en Bayern München is Manchester United de derde Europese topclub voor Van Gaal. Hij krijgt op Old Trafford assistentie van clubicoon Ryan Giggs, die maandag aankondigde dat hij na 963 wedstrijden voor de 'Mancunians' stopt als voetballer. ,,Ik ben heel blij dat ik met iemand van het kaliber Van Gaal ga werken'', zei de Welshman. Van Gaal, de eerste overzeese trainer ooit van United, neemt met keeperstrainer Frans Hoek en scout Marcel Bout twee landgenoten mee. ,,Ik heb altijd nog een keer in de Premier League willen werken. Om aan de slag te gaan als manager van Manchester United, de grootste club ter wereld, maakt mij erg trots.''

De reacties op de aanstelling van Van Gaal waren overwegend positief. ,,Een grote persoonlijkheid was nodig om United op te schudden, hij is de man daarvoor'', aldus Gary Lineker. ,,Een fantastische kans voor ManUnited en Louis van Gaal om hun kwaliteiten te verbinden'', zei Edwin van der Sar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen