VOETBAL11 nov '14 14:59

Hiddink moet omschakelen in cruciale week

Auteur: ANP Nieuws

KATWIJK (ANP) - Het draait deze week allemaal om de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland, maar in de aanloop naar dat duel wacht eerst Mexico voor het Nederlands elftal.

Oranje traint in Katwijk. ANP
Oranje traint in Katwijk. ANP

Bondscoach Guus Hiddink had het weerzien met 'El Tri', dat op het WK werd verslagen door Oranje, graag aangegrepen om de spitsen Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar eens samen aan het werk te zien. Hamstringproblemen bij de aanvaller van Manchester United verhinderen dat echter.

,,Het doorkruist de plannen die we hadden'', zei Hiddink dinsdag na de eerste en enige serieuze groepstraining richting Mexico. Van Persie haakte daarin al na de warming-up af, net als Jordy Clasie. Ook de Feyenoorder viel daardoor weg uit de beoogde ploeg voor woensdag. Hiddink moet dus omschakelen in de week die bepalend is voor zijn nabije toekomst. Bij de bekendmaking van zijn selectie koppelde hij namelijk onverwacht zijn lot aan de confrontatie met Letland. Als Oranje die vierde EK-kwalificatiewedstrijd niet wint, stapt de 68-jarige Varssevelder op.

Tegen Mexico brengt Hiddink met onder anderen Jetro Willems, Ron Vlaar en Memphis Depay vers bloed in de ploeg. Willems raakte sinds zijn laatste interland in november vorig jaar uit beeld, maar behoort inmiddels weer wekelijks tot de uitblinkers bij PSV. Vlaar, één van de dragende krachten op het WK, miste vanwege blessureleed alle interlands tot nu toe onder Hiddink. De bondscoach hoopt dat Depay het aanvalsspel van Oranje van impulsen kan voorzien.

Verschillende wedstrijden

,,Het worden twee totaal verschillende wedstrijden tegen twee totaal andere ploegen. Mexico wil graag voetballen, Letland komt hier met defensieve stellingen naartoe. Die wedstrijd is wel de hoofdmoot van deze week'', aldus Hiddink. Mede daarom had hij eerst graag geoefend met Van Persie én Huntelaar in de ploeg. Al jarenlang woedt de discussie wie van de twee topspitsen moet spelen in Oranje. Hiddink hoopt een manier te vinden om ze samen te laten renderen. Hij probeerde dat vorige maand al in de tweede helft van de dramatische uitwedstrijd tegen IJsland (2-0), toen zonder succes.

Omdat tegen Letland alleen de winst telt, zullen Van Persie en Huntelaar dan mogelijk samen aan de aftrap staan, al hangt dat volledig af van het herstel van Oranjes topschutter aller tijden. ,,Het is een optie'', aldus Hiddink, die Arjen Robben tegen Mexico de aanvoerdersband geeft.

Gerelateerde artikelen