VOETBAL15 feb '14 21:42

NEC boekt eerste uitzege tegen RKC

Auteur: ANP Nieuws

WAALWIJK (ANP) - NEC heeft zaterdagavond een uitstekende zaak in de strijd tegen degradatie gedaan.

ANP
ANP

Concurrent RKC Waalwijk werd in Brabant met 1-3 verslagen, wat voor de Nijmegenaren de eerste uitoverwinning van het seizoen betekende. Bovendien staat NEC voor het eerst in lange tijd weer eens op een 'veilige' plaats.

Beide degradatiekandidaten maakten er een aantrekkelijke wedstrijd van, waarin het tempo hoog lag en de kansen elkaar snel opvolgden. Zeker in de beginfase hadden beide ploegen al twee keer kunnen scoren, maar alleen Romeo Castelen slaagde erin doel te treffen. De gevaarlijke vleugelaanvaller anticipeerde het beste op een afgeslagen bal en passeerde NEC-doelman Kalle Johnsson met een laag schot in de verre hoek: 1-0. Het was al de derde wedstrijd op rij dat de oud-Feyenoorder scoorde.

NEC stelde daar aanvankelijk twee ballen tegen het houtwerk tegenover. Al na een minuut schoot Alireza Jahanbakhsh, na een blessure terug in het elftal van trainer Anton Janssen, de bal tegen de paal. Tien minuten later raakte linksback Kevin Conboy via de hand van doelman Jan Seda de lat. De Tsjechische goalie was na 24 minuten wel kansloos op een inzet van Navarone Foor, die de bal van dichtbij hard en hoog binnen knalde (1-1). Nog voor rust kwam NEC zelfs op voorsprong en dat mocht Seda zich wel aanrekenen. De Deen Lasse Nielsen kroop bij een vrije trap van Ryan Koolwijk voor de duikende doelman en kopte de bal keurig in de verre hoek: 1-2.

Gelijkmaker forceren

RKC hoopte na de rust de gelijkmaker forceren en was daar via invaller Robert Braber na een uur spelen dicht bij. De middenvelder kreeg de bal met een gelukje mee, maar speelde die vervolgens te ver voor zich uit, waardoor Johnsson redding kon brengen. Diens collega Seda was enkele minuten daarvoor wel gepasseerd, maar de inzet van Jahanbakhsh belandde tegen de lat.

Zo'n 20 minuten voor tijd had NEC meer geluk. Michael Higdon leek in eerste instantie vrij voor Seda te falen door de bal slechts te aaien, maar die stuiterde vervolgens zo op dat de Engelsman er alleen maar een tikje tegenaan hoefde te geven: 1-3. Hoewel met name RKC daarna nog voldoende kansen op de aansluitingstreffer kreeg, bleef het bij die stand.

Gerelateerde artikelen