VOETBAL28 jun '14 10:52

Costa Rica moet wennen aan nieuwe rol

Auteur: ANP Nieuws

RECIFE (ANP) - In aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal behoorde Costa Rica tot het rijtje landen dat volgens bijna iedereen de groepsfase sowieso niet zou overleven.

EPA
EPA

Na drie topprestaties in een van de zwaarste poules, is alles opeens anders. In de achtste finales tegen Griekenland is Costa Rica zondag opeens favoriet en dat is even wennen, zo gaf coach Jorge Luis Pinto al aan.

Costa Rica, dat een fitte indruk maakt, verbaasde met aanvallend en attractief voetbal. Dat was zowel Uruguay (3-1) als Italië (1-0) te machtig. Het slotduel met de Engelsen eindigde onbeslist en was van Costaricaanse zijde minder indrukwekkend, maar plaatsing voor de volgende ronde was toen ook al een feit.

Alleen in 1990 overleefde Costa Rica ook de groepsfase van het wereldkampioenschap. Het toenmalige Tsjechoslowakije was in de achtste finales in Bari met liefst 4-1 te sterk. Van de huidige selectie waren op die dag Waylon Francis, Diego Calvo, Yeltsin Tejeda en Joel Campbell nog niet eens geboren.

Primeur

Ook voor tegenstander Griekenland zou een plaats in de kwartfinale een primeur zijn. Sterker nog: dat is het spelen van de achtste finales al. Bij de vorige twee deelnames aan de mondiale titelstrijd, in 1994 en 2010, verlieten de Grieken het toernooi na de groepsfase al. Dat leek dit keer ook te gebeuren, maar een door oud-Heerenveenspits Georgios Samaras benutte strafschop in blessuretijd tegen Ivoorkust bepaalde anders.

De winnaar van Costa Rica - Griekenland neemt het volgende week zaterdag om 22.00 uur Nederlandse tijd op tegen Nederland of Mexico.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen