VOETBAL1 jul '14 17:25

'Van Geniaal' broedt op nieuw meesterplan

Auteur: ANP Nieuws

RIO DE JANEIRO (ANP) - Louis van Gaal bedacht een meesterplan voor de kraker met Spanje (5-1) en zag invallers Memphis Depay, Leroy Fer en Klaas-Jan Huntelaar de wedstrijden met Australië (3-2), Chili (2-0) en Mexico (2-1) beslissen.

ANP
ANP

Het ontregelen van de hechte verdediging van Costa Rica is zaterdag de volgende uitdaging voor de succesvolle bondscoach van Oranje. Kiest hij weer voor twee spitsen, of leent de defensief spelende tegenstander zich juist voor een strijdwijze met drie aanvallers?

Als het aan Johan Cruijff, Co Adriaanse of de voormalige Argentijnse sterspeler Jorge Valdano ligt, dan start het Nederlands elftal tegen Costa Rica zoals het tegen Mexico eindigde. Met Arjen Robben en Memphis Depay op vleugels en Robin van Persie en wellicht later Klaas-Jan Huntelaar in de spits. Beide Amsterdammers genoten op dit toch aantrekkelijke WK nog niet zo als tijdens de geslaagde inhaalrace van Oranje tegen de Mexicanen.

Van Valdano mag Oranje tegen Costa Rica ook vanaf de eerste minuut vol voor de aanval kiezen. De Argentijn vergelijkt het huidige Nederlands elftal niet alleen met zijn eigen nationale ploeg van het WK van 1986. Arjen Robben is volgens hem de Diego Maradona van toen. Valdano zegt zelfs dat Van Gaal verraad pleegt op het gehele Nederlandse voetbal, dat al 40 jaar lang het internationale spel op een aantrekkelijke manier zou revolutioneren.

Speelwijze

Als je Van Gaal vraagt te reageren op zijn criticasters dan herhaalt de bondscoach dat hij naar het WK is gekomen om te winnen. Dus kiest hij voor een speelwijze waarmee hij de grootste kans op succes denkt te hebben. Dat gaat hem voorlopig zo aardig af dat hij in alle euforie over het bereiken van de kwartfinale hier en daar al 'Van Geniaal' wordt genoemd. Niet slecht voor een trainer die nog niet zo lang geleden volgens velen al na drie duels afscheid zou moeten nemen van het WK.

In tegenstelling tot de vorige duels moet het Nederlands elftal het spel tegen Costa Rica waarschijnlijk wel voor een overgroot deel zelf maken. Dat kan met twee spitsen, maar is misschien nog makkelijker met een centrumaanvaller en een rechts- en linksbuiten. Oranje startte op het WK tot dusver steeds met twee spitsen. Van Gaal koos pas voor een derde aanvaller toen het tegen Australië en Mexico fout dreigde te gaan.

,,Never change a winning system'', verwoordde Wesley Sneijder onlangs zijn favoriete speelwijze. Donderdag tijdens een besloten training in Salvador zal voor de spelers blijken of de bondscoach daar tegen Costa Rica ook nog zo over denkt.

Gerelateerde artikelen