VOETBAL15 mei '14 21:46

Excelsior op drempel eredivisie

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - Excelsior staat weer eens op de drempel van de eredivisie, RKC ligt daar bijna uit.

ANP
ANP

Dat is de conclusie na de eerste finalewedstrijd tussen de Rotterdamse nummer 3 van de Jupiler League en de Waalwijkers. Het duel op Woudestein, voor de gelegenheid helemaal volgepakt met ruim 3500 toeschouwers, eindigde donderdagavond verdiend in 2-0.

Khalid Karami opende de score al na 3 minuten. Lars Veldwijk verdubbelde de marge nog voor rust vanaf de strafschopstip. De return is zondag. RKC, dat tegen De Graafschap al ternauwernood ontsnapte aan degradatie, zal om zich opnieuw te redden toch echt meer moeten laten zien dan in Kralingen.

De thuisclub plezierde de aanhang met het gewenste snelle succes. Na de eerste vlotte aanval, over rechts via Jordan Botaka, belandde de bal bij Veldwijk. Deze legde terug op Karami, die buiten bereik van doelman op Arjan van Dijk (ex-Excelsior) raak schoot in de verre hoek.

Middenvelder

Door de 1-0 leek RKC, met Evander Sno van begin af als middenvelder, wakker te schrikken. De ploeg van coach Erwin Koeman nam het initiatief over. Het Waalwijks heilig vuur doofde echter snel. Sno kon het spel niet bepalen, Romeo Castelen stelde ernstiger teleur. De meeste anderen haalden ook een onvoldoende.

Excelsior profiteerde, met hulp van Prince-Désir Gouano. De Franse verdediger omarmde Kevin Vermeulen en vleide hem tegen het kunstgras, waarna scheidsrechter Bas Nijhuis naar de stip wees. Veldwijk, die met Rick Kruys voorop ging in de strijd, faalde niet van 11 meter. Later hield Van Dijk hem wel van de 3-0 af. Dat was zelfs een logischer eindstand geweest.

Het optreden van Van Dijk gaf RKC nog enige overlevingsdrang, al viel die ook in de tweede helft maar zelden op. Zelfs het slotoffensiefje ontbeerde tempo en overtuiging. Excelsior kwam maar één keer serieus in gevaar. En alleen doordat Nijhuis een sliding van Karami beoordeelde als terugspeelbal op keeper Jordy Decker en op 7 meter van het doel een vrije trap gaf. De inzet vloog in de muur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen