VOETBAL9 okt '14 20:37

Jong Oranje ziet EK uit beeld verdwijnen

Auteur: ANP Nieuws

ALKMAAR (ANP) - Terwijl de vliegtuigen boven Alkmaar vastberaden afkoersten op luchthaven Schiphol kon een onsamenhangend spelend Jong Oranje in het AZ-stadion de aanvliegroute naar het EK 2015 niet vinden.

ANP
ANP

De ploeg verloor de eerste play-off tegen Jong Portugal met 0-2 en heeft volgende week in Paços de Ferreira nog slechts een minieme kans om in juni 2015 naar het EK in Tsjechië te mogen komen.

Bondscoach Adrie Koster begon met een elftal dat voor vooral voorin sterk gewijzigd was ten opzichte van de blamage tegen Slowakije vorige maand (0-1). De zes nieuwe basisspelers bleken geen garantie voor succes en Nederland mocht nog van geluk spreken dat de score niet verder opliep. Portugal was zeker in de tweede helft veel beter en vooral Bernardo Silva van AS Monaco was een plaag voor de Nederlandse defensie.

In het AZ-stadion ontspon zich in eerste instantie een open wedstrijd, met al vroeg grote kansen voor beide doelen. Elvis Manu schoot op de onderkant van de lat na een lage voorzet van Jetro Willems, maar zijn schot stuiterde nipt voor de lijn. Aan de andere kant schoot Raphael Guerreiro via doelman Warner Hahn over.

Strafschop

Beide ploegen bleven in de eerste helft aan elkaar gewaagd en hadden gemeen dat de elf spelers grotendeels los van elkaar opereerden. Dat gebrek aan vastigheden en routine was bij Nederland net even groter dan bij de Portugezen, die nog even gevaarlijk werden uit een doorgekopte hoekschop en een schot van Bernardo Silva dat voorlangs ging. Nederland stelde daar alleen een uitbraak van Anwar El-Ghazi tegenover, maar zijn voorzet was te hoog en te hard voor de meegelopen Manu.

Net toen de bijna 12.000 toeschouwers in Alkmaar zich opmaakten voor de rust viel Silva in het strafschopgebied over het been van Sven van Beek en legde de Griekse scheidsrechter de bal op de stip. Hahn dook naar de goede hoek, maar kon het laag geplaatste schot van Sérgio Oliveira niet stoppen.

Na rust was Portugal de betere ploeg en kwam Nederland er nauwelijks meer uit. Hahn hield zijn ploeg lang op de been, maar moest in de slotfase toch een schot in de verre hoek van invaller Carlos Mané incasseren. Het EK lijkt daarmee buiten bereik voor het Jong Oranje van trainer Adrie Koster, die ook zijn derde duel als opvolger van Albert Stuivenberg verloor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen