VOETBAL28 jun '14 08:34

Aangeslagen Uruguay aast op wraak in Maracanã

Auteur: ANP Nieuws

RIO DE JANEIRO (ANP) - Scheidsrechter Björn Kuipers moet zaterdagavond op het WK een wedstrijd leiden die op voorhand al bol staat van de emoties.

EPA
EPA

In het beroemde Maracanã-stadion van Rio de Janeiro komt het tot een Zuid-Amerikaanse clash tussen Colombia, dat voor het eerst in de historie de kwartfinales wil halen, en het zwaar aangeslagen Uruguay. De zware schorsing voor sterspeler Luis Suárez heeft er flink ingehakt bij de ploeg van bondscoach Oscar Tabárez, maar het haalt ook revanchegevoelens naar boven. ,,We zijn bijzonder gemotiveerd om terug te slaan'', zei Tabárez vrijdagavond in een emotioneel betoog.

In de aanloop naar de achtste finale tussen Colombia en Uruguay gaat het alleen maar over de man die er niét bij is. Luis Suárez domineert al dagenlang het wereldnieuws met zijn beet in de schouder van Giorgio Chiellini, dinsdag tijdens de WK-wedstrijd tussen Italië en Uruguay (0-1). Het was al de derde keer in zijn carrière dat de 27-jarige vedette van Liverpool letterlijk zijn tanden in een tegenstander zette.

De disciplinaire commissie van de wereldvoetbalbond FIFA sprak donderdag een ferme straf uit over Suárez: negen interlands schorsing en 4 maanden niet voetballen. Een enorme klap voor Uruguay, voor Liverpool en natuurlijk voor de aanvaller zelf. Opvallend genoeg liet 'slachtoffer' Chiellini meteen weten de straf te zwaar te vinden. ,,Natuurlijk keur ik zijn gedrag niet goed, maar deze straf is excessief. Ik vind dat er met twee maten wordt gemeten'', zei de Italiaan.

Betoog

Dat vindt ook bondscoach Tabárez, die vrijdag in de bomvolle perszaal van het Maracanã-stadion een emotioneel betoog afstak. ,,Ik zet grote vraagtekens bij hoe deze straf tot stand is gekomen. Als een voetballer fouten maakt, moet een onafhankelijk onderzoek worden ingesteld door een eerlijke jury. Deze beslissing is echter heel erg gefocust op meningen van de media, die Suárez meteen na de wedstrijd al gingen aanvallen'', zei Tabárez.

De 67-jarige Uruguayaan vertrekt uit boosheid uit het strategisch comité van de FIFA, dat wordt aangevoerd door Sepp Blatter. ,,Ik kan niet langer voor een organisatie werken die andere normen en waarden heeft dan ik.'' Tabárez las alleen een verklaring voor en wilde geen vragen beantwoorden. Hij richtte zich op het einde nog even tot zijn weggehoonde vedette. ,,Luis, wij kennen je beter dan wie dan ook. De weg die je hebt afgelegd, zal je opnieuw moeten afleggen, je moet weer opnieuw beginnen. Maar je staat daarin niet alleen, wij zijn er voor je.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen