VOETBAL25 jun '14 20:02

Iran redt het niet tegen Bosnië

Auteur: ANP Nieuws

SALVADOR (ANP) - Iran is er woensdag niet in geslaagd om de knock-outfase van het WK voetbal te bereiken.

EPA
EPA

Iran verloor met 3-1 van Bosnië-Herzegovina, dat al uitgeschakeld was. WK-debutant Bosnië eindigde daardoor als derde in groep F, Iran als laatste.

Iran was voorafgaand aan het duel zeker nog niet kansloos om de tweede ronde te bereiken. Iran zou dan wel zelf moeten winnen van Bosnië en daarnaast moeten hopen dat Argentinië zou winnen van Nigeria. Dat laatste gebeurde (3-2), maar een overwinning op Bosnië zat er geen moment in voor Iran. Bondscoach Carlos Quierós van Iran startte met slechts één spits (oud-Cambuurspeler Reza Ghoochannejhad) ook niet bepaald aanvallend.

Het was WK-debutant Bosnië dat ondanks de uitgeschakelde status nog wel iets van het laatste duel wilde maken. De Bosniërs konden de bal rustig rondtikken en hadden verreweg het meeste balbezit, maar grote kansen kon de ploeg evenwel niet creëren. Edin Dzeko was nog dicht bij de openingstreffer in de beginfase, maar zijn volley ging over het doel van Alireza Haghighi.

Dzeko

Halverwege de eerste helft had de spits van Manchester City meer succes. Net op het moment dat Iran een keer op de helft van Bosnië speelde, verloor het de bal aan Miralem Pjanic. De middenvelder van AS Roma bediende Dzeko die van afstand hard over de grond uithaalde. De bal verdween via de binnenkant van de paal achter Haghighi: 1-0. Een minuut later stond het al bijna weer gelijk, maar Masoud Shojaei zag zijn schot via de onderkant van de lat terug het veld in stuiten.

Er zat in de tweede helft voor de Iraniërs niets anders op dan vol op de aanval spelen. De ploeg kwam in de beginfase van het tweede bedrijf zowaar ook wat dichter bij het doel van Asmir Begovic, maar scoorde niet. Na een uur spelen werd de Iraanse hoop helemaal de kop ingedrukt toen Pjanic de 2-0 maakte.

Iran deed nog wat terug toen Ghoochannejhad in de slotfase de 2-1 maakte, de eerste treffer van Iran op dit WK. Een minuut later werd de marge toch weer twee via Avdija Vrsajevic. Daar kon invaller Alireza Jahanbakhsh (NEC) ook niets meer aan veranderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen