VOETBAL31 jul '14 13:15

Hiddink begint aan laatste kunstje bij Oranje

Auteur: ANP Nieuws

ZEIST (ANP) - Als trotse nummer 3 van de wereld gaat het Nederlands elftal een nieuw tijdperk in.

EPA
EPA

Terwijl Louis van Gaal amper 3 weken na het WK al kneedt aan een nieuw succesteam bij Manchester United, zal Guus Hiddink vrijdag in Zeist toelichten in hoeverre hij wil voortborduren op het succesvolle werk van de vorige bondscoach. De 67-jarige voetbalnomade begint in principe aan zijn laatste kunstje. In de aanloop naar het EK van 2016 kan Hiddink met Danny Blind bovendien zijn eigen opvolger klaarstomen voor het grote werk.

Voor de zesde keer gaat de gelouterde Hiddink als bondscoach aan de slag. Voor de tweede maal krijgt hij het Nederlands elftal onder zijn hoede, waarmee hij tussen 1995 en 1998 hoogte- en dieptepunten meemaakte. Het EK van 1996 liep uit op een teleurstelling; niet alleen vanwege de vroege uitschakeling, maar vooral vanwege de 'kabel-rel' in de selectie waarbij met name de donkere spelers van Ajax zich afzetten tegen hun blanke collega's. De revanche volgde 2 jaar later op het WK. Oranje bereikte met dominant voetbal de halve finales en een belangrijke rol was daarin weggelegd door Edgar Davids, uitgerekend de man die op het EK door Hiddink uit de selectie was gegooid.

Hiddink bouwde vervolgens een bijna mythische status op als bondscoach bij Zuid-Korea (vierde op WK 2002), Australië (achtste finale WK 2006) en Rusland (halve finale EK 2008). Zijn status brokkelde wat af toen Hiddink zich met Rusland niet wist te plaatsen voor het WK 2010 en vervolgens met Turkije ook het EK 2012 misliep. Het leek erop dat 'Guus Geluk' voorzichtig naar zijn pensioen ging toewerken, maar niets bleek minder jaar. Met een strak geregisseerd charmeoffensief diende Hiddink zich eind vorig jaar aan als nieuwe bondscoach toen Van Gaal bekend had gemaakt na het WK te stoppen. Niet Ronald Koeman, maar de ruim 25 jaar oudere Varssevelder is voor de KNVB de ideale man om Oranje de komende 2 jaar bij de hand te nemen.

De nationale bond maakte op 28 maart bekend wat eigenlijk iedereen al maandenlang wist. Hiddink volgt Van Gaal op, met Danny Blind en Ruud van Nistelrooij als zijn assistenten. De wereldburger uit de Achterhoek hield sindsdien de lippen op elkaar. Pas tijdens zijn presentatie vrijdag op het KNVB-kantoor zal hij zijn plannen toelichten. De nationale ploeg staat er mondiaal weer goed op na de verrassende derde plaats in Brazilië. ,,Het voelt als een geschenk om Oranje zo in je schoot geworpen te krijgen'', liet Hiddink zich tijdens het WK al ontvallen. ,,De jonge jongens hebben een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Daar doe ik straks als bondscoach mijn voordeel mee.''

Gerelateerde artikelen