VOETBAL11 okt '14 10:39

Huntelaar pas blij met basisplaats

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlands elftal verloste zichzelf pas van Kazachstan (3-1) nadat Klaas-Jan Huntelaar in het veld was gekomen.

ANP
ANP

De maker van de 1-1 wil meer dan een rol als superinvaller. ,,Ik ben pas blij als ik mag starten'', zegt hij.

Aanvoerder Robin van Persie of Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval bij Oranje? Het is een discussie die wel nooit zal verstommen zolang beide spitsen nog uitkomen voor de landenploeg. Voorlopig houden de bondscoaches het vooral op Van Persie.

De topschutter aller tijden van het Nederlands elftal kan met 48 doelpunten in 94 interlands ook goede cijfers overleggen. Hij scoorde tot dusver gemiddeld 1 doelpunt per 142 minuten. Nog indrukwekkender is het moyenne van Huntelaar in de landenploeg. Hij trof 36 keer doel in 66 interlands, vaak als invaller. Gemiddeld bezorgde hij Oranje 1 doelpunt in 99 minuten.

Geen betere

Huntelaar bewaarde zijn treffers niet voor veel grote tegenstanders. Hij verscheen ook vaak in het veld als de defensie van de tegenstander stuk was gespeeld. Als het puur gaat om het maken van doelpunten, dan is er waarschijnlijk geen betere spits voor Oranje. Op het laatste WK zat hij echter vooral op de bank. Wel loodste hij Oranje als invaller voorbij Mexico.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Kazachstan sloot Guus Hiddink niet uit dat Van Persie en Huntelaar ooit samen in het Nederlands elftal beginnen. Huntelaar als diepe spits en Van Persie vlak achter hem bijvoorbeeld. Met Arjen Robben en Jeremain Lens of later de weer herstelde Memphis Depay op de vleugels zou Oranje verdedigende tegenstanders dan mogelijk beter onder druk kunnen zetten.

Geïrriteerd

Als de bondscoach zo besluit, dan zullen beide spitsen beter moeten samenspelen dan tegen Kazachstan. Tijdens dat duel schreeuwde een geïrriteerde Huntelaar naar Van Persie dat hij niet voor eigen succes moest gaan. Hij moest beter kijken, zo gebaarde hij. Van Persie maakte met een handgebaar duidelijk dat Huntelaar niet zo veel moest praten.

Na de wedstrijd probeerden beide spitsen de kou uit de lucht te halen. ,,We moesten snel scoren, dan kan je de bal maar beter geven'', zei Huntelaar. ,,Maar we drinken gewoon weer een spa rood hoor.'' ,,Ik had het recht die bal zelf te schieten'', zei Van Persie. ,,Maar we willen allebei graag scoren. Zoiets gebeurt in het heetst van de strijd.''

Oranje vervolgt maandag de EK-kwalificatie tegen IJsland, met waarschijnlijk Van Persie weer in de punt van de aanval en Huntelaar op de bank. Of zou Hiddink anders besluiten? ,,Ik denk dat je dat aan hem moet vragen'', zegt Huntelaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen