VOETBAL28 mrt '14 10:37

Nieuwe episode in dik coachboek Hiddink

Auteur: ANP Nieuws

ZEIST (ANP) - Met de ervaren Guus Hiddink aan het roer zet het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal koers richting de Europese titelstrijd van 2016 in Frankrijk.

ANP
ANP

De 67-jarige oefenmeester keert na het WK van komende zomer in Brazilië terug in de functie die hij van 1995 tot en met de zomer van 1998 ook al bij Oranje bekleedde.

Het zou zo maar kunnen dat de 67-jarige Hiddink aan zijn laatste hoofdstuk van een prachtig trainersboek begint. Afzwaaien als bondscoach is leuker dan de naam van het Russische Anzji in de laatste regel van je curriculum vitae. Hiddink houdt ook nog te veel van het spelletje om nu al afscheid te nemen. Dat zag je als je hem - tot aan zijn knie-operatie - wekelijks zag voetballen met Sjaak Swart en andere vrienden in Amsterdam.

Hiddink krijgt de voorkeur boven Ronald Koeman of een andere oud-topspeler die misschien wel eens een kans verdiende. Als trainer van PSV, Fenerbahce, Valencia, Real Madrid, Betis Sevilla, Chelsea, Anzji en landenploegen van Zuid-Korea, Australië, Turkije en Rusland heeft hij zich ruimschoots bewezen. Het is bekend dat Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, ook valt voor de charmes van de in Varsseveld geboren oefenmeester.

Harde maatregelen

Het heeft er veel van weg dat Hiddink zijn terugkeer zelf heeft geregisseerd. Tussen neus en lippen meldde de ervaren oefenmeester in november dat hij wel iets voelde voor Oranje. Het duurde niet lang of de deal was beklonken. Hiddink deed niet geheimzinnig over de overeenkomst. De KNVB bracht het nieuws pas vrijdag naar buiten op het moment dat het duidelijkheid had over de gehele nieuwe technische staf van de nationale ploeg.

Hiddink schuwt geen harde maatregelen, ook al zou je dat misschien niet zeggen als je hem voor de snorrende camera's bezig ziet. Hij stuurde Edgar Davids tijdens het EK van '96 naar huis. Maar waar mogelijk masseert hij problemen met een geintje of joviaal schouderklopje weg. Hiddink beleefde zijn finest moment bij Oranje op het WK van 1998. Zo dominant als tijdens de eindronde in Frankrijk heeft het Nederlands elftal na het WK van 1974 misschien wel nooit gevoetbald.

Hiddink had destijds de beschikking over toptalenten, die met Ajax de Champions League hadden gewonnen. In het huidige Nederlands elftal zijn Robin van Persie en Arjen Robben nog steeds de grote jongens. Het lijkt er op dat de kraamkamer van het Nederlandse voetbal op dit moment geen talenten van dat kaliber herbergt. In het verder verjongen van Oranje ziet Hiddink dan ook een belangrijke uitdaging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen