VOETBAL6 okt '14 09:23

De Boer heeft kampioenspuzzel nog niet gelegd

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Frank de Boer boekte de afgelopen jaren pas progressie in zijn zoektocht naar een kampioensploeg als hij de juiste controlerende middenvelder had gevonden.

ANP
ANP

Het duel van Ajax tegen PEC Zwolle (0-0) leerde dat de coach nog moet puzzelen voordat hij mogelijk geschiedenis schrijft met een vijfde landstitel op rij voor de club uit Amsterdam.

In de krachtmeting met de winnaar van de laatste KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal startte Niki Zimling als verbindingsspeler tussen middenveld en verdediging. De Deen verraste aangenaam in de tweede helft van het duel met Paris Saint-Germain, maar tegen PEC Zwolle en eerder Feyenoord leek hij weer op die voetballer die vorig seizoen op de bank belandde bij FSV Mainz 05.

De Boer koos voor Zimling omdat Nick Viergever sneller moet leren handelen als controleur op het middenveld. Dat kan je de van AZ overgekomen speler niet kwalijk nemen, omdat hij tot voor kort alleen maar centraal of links in de defensie voetbalde. Tegen PEC Zwolle verloor de trainer van Ajax al in de eerste helft het geduld met Zimling. Hij wisselde hem in de rust en liet Thulani Serero op zijn positie voetballen.

Serero

Met de behendige Zuid-Afrikaan als verdedigende middenvelder verhoogde Ajax de druk op PEC Zwolle. Van alle spelers van de thuisclub vermaakte Serero het publiek misschien wel het beste. Maar zeker in lastige uitwedstrijden zal Ajax vermoedelijk niet met drie aanvallende middenvelders spelen.

De Boer veroverde zijn eerste twee landstitels nadat Vurnon Anita als controlerende middenvelder was gaan voetballen. De afgelopen twee seizoenen bleek de verhuizing van Daley Blind naar de meest verdedigende positie van het middenrif de sleutel naar succes. ,,Het is daar heel lastig voetballen'', weet De Boer. ,,Je moet goed kunnen verdedigen en aanvallen. Als je dat een jaartje goed kan bij Ajax, dan ben je vertrokken.''

Het late vertrek van Blind naar Manchester United gaf de technische mensen van Ajax maar weinig tijd om goed te anticiperen. Ze hebben hoge verwachtingen van Riechedly Bazoer, de 17-jarige controlerende middenvelder van Jong Ajax. Maar zijn doorbraak laat nog even op zich wachten. ,,Ik ga gewoon van wedstrijd tot wedstrijd bekijken wie het beste als controlerende middenvelder kan voetballen'', zei De Boer. ,,Viergever, Zimling en Serero hebben bewezen dat ze dat kunnen. Ons probleem is ook dat we op dit moment even geen aanvaller hebben die een paar man passeert en kansen creëert. Al hebben we wel jongens met die kwaliteiten.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen