VOETBAL24 jun '14 00:03

Mexico tweede in poule A na zege op Kroatië

Auteur: ANP Nieuws

RECIFE (ANP) - Mexico heeft maandag met een zege op Kroatië (1-3) de achtste finales van het WK bereikt.

EPA
EPA

Mexico werd daardoor tweede in poule A, die werd gewonnen door Brazilië. Dat betekent dat Mexico het zondag in Fortaleza tegen Nederland opneemt voor een plek in de kwartfinales.

Kroatië moest winnen van Mexico om een reële kans op de achtste finales te houden. Een gelijkspel had ook kunnen volstaan, maar dan zou Brazilië wel moeten verliezen van Kameroen en dat viel niet te verwachten. En dus moesten de Kroaten in de aanval, maar dat was in de beginfase niet direct te zien. Beide ploegen deden weinig voor elkaar onder, maar hielden elkaar vooral op het middenveld in bedwang. Gevaar voor de beide doelen werd nauwelijks gecreëerd, totdat Mario Mandzukic na iets minder dan een kwartier voetballen in kansrijke positie kwam. De spits van Bayern München kwam echter een paar centimeter tekort om de bal binnen te koppen.

De wedstrijd leek daarmee ontbrand, want 2 minuten later deden de Mexicanen het publiek voor het eerst opveren. Héctor Herrera nam de bal vanaf een meter of 30 ineens op zijn linker, maar zag zijn poging op de lat uiteenspatten. Een paar minuten later was Oribe Peralta dicht bij de 0-1, maar hij gleed de bal met zijn linkervoet weg, voordat hij met zijn rechter uit kon halen. Een schot van de Kroatische oud-Heereveenspeler Danijel Pranjic zeilde na een half uur net over.

Niet meer gokken

Toen Brazilië vlak na rust met 3-1 voor kwam tegen Kameroen, kon Kroatië helemaal niet meer gokken op een gelijkspel. Bondscoach Nico Kovac wisselde aanvallend met Mateo Kovacic voor Sime Vrsaljko. De invaller lanceerde vrijwel meteen Ivica Olic, maar de aanvaller werd net op tijd van de bal gegleden door Héctor Moreno (ex-AZ).

Na de inbreng van Javier 'Chicharito' Hernández werd Mexico aanvallend sterker. De ploeg drong aan en had na ruim een uur spelen een strafschop moeten hebben toen Darijo Srna een inzet van Andrés Guardado met de handen keerde. Even later was het alsnog raak voor de Mexicanen toen de ervaren aanvoerder Rafael Márquez uit een hoekschop raak kopte: 0-1. Guardado en Hernández breidden de score nog uit tot 3-0, waarna Ivan Perisic nog wat terugdeed. Dat was echter te laat voor Kroatië, dat de wedstrijd met 10 man beëindigde door een rode kaart voor Ante Rebic.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen