VOETBAL3 jul '14 16:45

Sportieve rivaliteit tussen Oranje en rood

Auteur: ANP Nieuws

SAN JOSÉ (ANP) - Costa Rica verheugt zich op de wedstrijd tegen Oranje in de kwartfinales van het WK voetbal in Salvador zaterdag.

ANP
ANP

Het Nederlands elftal is een team dat wordt bewonderd en Costa Rica vindt het een eer om ertegen te spelen.

Dat vertelt tweede man van de Nederlandse ambassade Bastiaan Engelhard tegen het ANP. ,,Iedereen verkeert in spanning en er heerst een erg leuke sfeer in het land. Voor zover ik weet, is dit het eerste Midden-Amerikaanse land dat zo ver komt op een wereldkampioenschap, en dat nadat Costa Rica in de groepswedstrijden de zogenaamde groep des doods had overleefd.” Het team won van Uruguay en Italië, speelde gelijk tegen Engeland en schakelde in de achtste finales Griekenland uit. Engelhard: ,,Dat hebben ze gevierd alsof ze de finale al hadden gewonnen.''

Nederland speelt in op de wedstrijd tegen Oranje zaterdag door nog eens extra de aandacht te vestigen op zijn positie als handelspartner in de Costa Ricaanse media. Maar ook Costa Rica exporteert veel naar Nederland. Engelhard: ,,Het is onze grootste ananasexporteur. Na Brazilië en Mexico is het de derde handelspartner in Latijns-Amerika van Nederland. Het is een grote exporteur, niet alleen van bananen, ananas en koffie, maar ook bijvoorbeeld van hartkleppen en computerchips. Ook toerisme is belangrijk in Costa Rica en veel Nederlanders gaan er op vakantie.”

Loyaliteit

In Costa Rica wonen zeker 3000 Nederlanders. Exacte cijfers heeft de ambassade niet omdat niet iedereen zich registreert. Nogal wat van die Nederlanders zijn met een Costa Ricaan(se) getrouwd. Dat betekent ook dat de loyaliteit in de wedstrijd Nederland - Costa Rica aan beide kanten ligt. Engelhard: ,,Er zijn hier veel mensen die een T-shirt met zowel oranje als rood aantrekken.” Engelhard spreekt dan ook van een ,,sportieve rivaliteit tussen twee kleine landjes die groot zijn in voetbal”.

Op de ochtend van de wedstrijd houdt de Nederlandse ambassade een bijeenkomst voor Costa Ricaanse studenten die in Nederland hebben gestudeerd. Maar voor de wedstrijd zelf laat ze het aan de mensen zelf over waar die het liefst kijken. ,,Het stamcafé waar de Nederlanders alle wedstrijden kijken is het jazzcafé Escazú'', zo zegt Engelhard. ,,Dat is nu helemaal omgetoverd tot Holland House. En de Costa Ricanen kijken op schermen op een plein of gewoon thuis.''

Gerelateerde artikelen