VOETBAL15 mrt '14 21:46

Arbitrale dwaling helpt ADO aan zege

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag heeft zaterdag voor de zesde keer op rij niet verloren in de eredivisie.

ANP
ANP

De Hagenaars wonnen in eigen huis met 2-1 van FC Groningen. De thuisclub kwam via een onterecht gegeven strafschop op voorsprong via Roland Alberg. Richairo Zivkovic leek een punt voor de gasten te redden, maar Dion Malone bezorgde ADO vlak voor tijd alsnog de winst.

FC Groningen speelde tot dusver nog niet imponerend na de winterstop en daar waren de resultaten van de Noorderlingen ook naar; de ploeg won slechts eenmaal. Trainer Erwin van de Looi besloot daarom voorafgaand aan het duel met ADO in te grijpen en zette onder anderen Zivkovic in de basis. ADO heeft sinds het ontslag van trainer Maurice Steijn de weg omhoog echter gevonden. Onder de nieuwe coach Henk Fräser verloor de ploeg nog niet.

Beide ploegen leken in de eerste helft vooral een tegendoelpunt te willen voorkomen, waardoor er weinig gebeurde voor de doelen. Toch kreeg Groningen al na 6 minuten een grote kans toen Gianni Zuiverloon verkeerd terugkopte op doelman Gino Coutinho. Zivkovic onderschepte de bal en bediende de mee opgekomen Lorenzo Burnet, maar die wist niet te scoren.

Scheidsrechter

Nick van der Velden kreeg na een half uur ook een goede mogelijkheid om de score namens de gasten te openen, maar hij stuitte op de handen van Coutinho. Daarmee waren de kansen in de eerste helft ook wel benoemd. Te meer omdat scheidsrechter Reinold Wiedemeijer vlak voor rust een handsbal van Roland Alberg in zijn eigen strafschopgebied niet beoordeelde als een overtreding.

De arbiter gaf in de tweede helft wel een penalty aan ADO Den Haag toen Eric Botteghin de doorgebroken Alberg onderuit trok. Dat deed de Braziliaan echter ruim voor het strafschopgebied, maar wonderwel legde Wiedemeijer de bal toch op de stip. Botteghin kreeg rood, Alberg benutte het buitenkansje: 1-0.

ADO verzuimde daarna echter door de drukken, waardoor Groningen in leven bleef. Die ploeg kreeg loon na werken toen Zivkovic in de 78e minuut doel trof. Het bleek echter niet genoeg voor een stukje gerechtigheid. Malone schoot een minuut voor tijd toch nog de winnende voor ADO binnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen