VOETBAL19 okt '14 14:29

Cambuur houdt Heerenveen onder zich

Auteur: ANP Nieuws

HEERENVEEN (ANP) - SC Cambuur mag zich voorlopig de beste club van Friesland blijven noemen.

ANP PRO SHOTS
ANP PRO SHOTS

De ploeg van trainer Henk de Jong hield sc Heerenveen zondag onder zich op de ranglijst, door een gelijkspel in de boeiende Friese derby: 2-2. Heerenveen verspeelde voor eigen publiek een voorsprong van 2-0 en mocht uiteindelijk nog blij zijn met een punt.

De beladen derby stond zoals gebruikelijk bol van de emoties, vooral tussen beide supportersgroepen. De trainers gingen heel wat vriendelijker met elkaar om. Voor aanvang kwam het tot een hartelijke begroeting tussen Dwight Lodeweges en Henk de Jong, die vorig seizoen samenwerkten in Leeuwarden. Toen Lodeweges eind maart echter bekendmaakte dat hij na afloop van het voetbaljaar zou overstappen naar Heerenveen, werd hij door fans uit Leeuwarden beticht van hoogverraad. De geboren Canadees stapte op toen boze supporters hem belaagden tijdens een training.

Heel Friesland had weliswaar 2 weken toegeleefd naar de derby, maar toch begon Cambuur allesbehalve scherp. Albert Rusnák verspeelde direct na de aftrap de bal aan Mark Uth, waarna de Duitse spits diep werd gestuurd door Joey van den Berg. Toen Uth in het strafschopgebied onderuit werd gekegeld door doelman Leonard Nienhuis, kon scheidsrechter Richard Liesveld niets anders dan binnen 10 seconden naar de stip wijzen en Nienhuis te bestraffen met geel. Uth zelf opende vanaf 11 meter de score (1-0).

Gelijkmaker

Na die spetterende opening kreeg Cambuur binnen 10 minuten twee grote mogelijkheden op de gelijkmaker, maar Sander van de Streek trapte de bal naast en Bartholomew Ogbeche schoot de bal vlak voor het doel veel te slap in. De wedstrijd leek gespeeld toen Heerenveen aan het begin van de tweede helft op 2-0 kwam, door een eigen doelpunt van Marlon Pereira. De verdediger gleed onder druk van Uth een voorzet van Luciano Slagveer achter Nienhuis.

Cambuur richtte zich echter toch weer op. Ogbeche maakte de aansluitingstreffer nadat doelman Kristoffer Nordfeldt een vrije trap van Rusnák slecht had verwerkt. Uit een hoekshop van Rusnák kopte Etiënne Reijnen halverwege de tweede helft de gelijkmaker op het bord. Daar bleef het bij, hoewel Cambuur de beste kansen kreeg op de winnende treffer.

Gerelateerde artikelen