VOETBAL12 nov '14 22:42

Defensieve blunders breken Oranje op

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Guus Hiddink krijgt het Nederlands elftal maar niet aan het voetballen.

ANP
ANP

De bekritiseerde bondscoach zag zijn ploeg woensdag ook de vriendschappelijke interland tegen Mexico verliezen (2-3). Oranje voetbalde bij vlagen best aardig, maar maakte de ene na de andere defensieve blunder.

Onder de opvolger van Louis van Gaal heeft Nederland na het WK alleen van Kazachstan (3-1) gewonnen. De duels met Italië (2-0), Tsjechië (2-1) en IJsland (2-0) gingen net als tegen Mexico verloren. Hiddink heeft al aangekondigd te vertrekken als Oranje zondag ook Letland niet kan verslaan in de EK-kwalificatie.

De geboren Achterhoeker blijft weinig bespaard tijdens zijn tweede regeerperiode bij Oranje. De bondscoach herhaalde de laatste dagen dat het lastig voetballen is als je iedere wedstrijd na 8 minuten op achterstand komt. Het was alsof hij het lot had getart met zijn opmerking, want uitgerekend na 8 minuten schoot Carlos Vela al raak (0-1). Zo kwam Nederland ook in de vijfde interland na het WK snel op achterstand, ondanks alle beloften wel eens scherp te starten.

Steunpilaar

Hiddink experimenteerde met een geheel nieuwe defensie, bestaande uit doelman Tim Krul, Ricardo van Rhijn, Ron Vlaar, Joël Veltman en Jetro Willems. De langverwachte terugkeer van de steunpilaar van Aston Villa duurde slechts 23 minuten. Vlaar greep na een duel naar zijn linkerkuit en strompelde al scheldend van het veld. Afgaande op zijn reactie kan het bijna niet anders of hij ontbreekt tegen de Letten.

Oranje verdedigde slordig tegen de ploeg die het afgelopen zomer op het WK nog in de achtste finale had verslagen. Vooral Willems, zo goed in vorm bij PSV, schutterde veelvuldig. Toch kregen Arjen Robben, Wesley Sneijder, Memphis Depay en Klaas-Jan Huntelaar goede kansen op de gelijkmaker. Doelman Guillermo Ochoa hield zijn doel lang schoon, maar moest na 49 minuten het antwoord schuldig blijven op een prachtig afstandsschot van Sneijder (1-1). Hiddink applaudisseerde voor de fraaie treffer, maar het duurde niet lang of de glimlach op het gezicht van de bondscoach was alweer verdwenen.

Oranje stapelde de ene op de andere defensieve blunder. Javier Hernández verzuimde tot twee keer toe te profiteren voordat Vela na 62 minuten wel raak schoot (1-2). Nog geen 7 minuten later wist ook Hernández doelman Krul te passeren. Oranje probeerde het nog wel, maar kwam niet verder dan een van richting veranderd schot van Daley Blind (2-3)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen