VOETBAL15 nov '13 22:47

Ronaldo bezorgt Portugal zege

Auteur: ANP Nieuws

LISSABON (ANP) - Portugal heeft vrijdag het eerste deel van het tweeluik met Zweden om een WK-ticket met 1-0 gewonnen.

EPA
EPA

Lange tijd zag het er naar uit dat het duel in 0-0 zou eindigen, maar Cristiano Ronaldo zorgde in slotfase met een rake kopbal toch nog voor de winst voor het thuisland.

De ontmoeting tussen Portugal en Zweden staat naast de strijd van de landen toch vooral in het teken van welke vedette gaat ontbreken. Ronaldo óf Zlatan Ibrahimovic zal er volgend jaar niet bij zijn. Symbolisch werd dat al in de opstelling benadrukt; beiden droegen voor hun land de aanvoerdersband. Op het veld konden de sterren in de eerste helft hun stempel echter niet drukken.

Al in de 5e minuut kreeg João Moutinho een uitgelezen kans om de ban te breken. Een splijtende pass van Raul Meireles zette de Portugese spits vrij voor keeper Andreas Isaksson (ex-PSV), maar de doelman drong hem te ver naar buiten om nog tot scoren te kunnen komen. Een minuut later benutte Johan Elmander (oud-Feyenoord) aan de andere kant bijna een voorzet van Mikael Lustig. Zijn inzet zeilde net voorbij het doel van Rui Patrício.

Overstapje

Na die stormachtige beginfase kreeg de spanning meer de overhand en was er van goed voetbal weinig sprake. Sebastian Larsson schoot halverwege de eerste helft vrij in, maar Patrício redde. Het overstapje van Ibrahimovic wat daaraan vooraf ging was een van de spaarzame momenten waar de ster iets van zijn klasse liet zien. Op slag van rust had Pepe de 1-0 tegen de touwen kunnen koppen, maar zijn poging ging recht op Isaksson af.

Ook in de tweede helft bleven Ronaldo en Ibrahimovic vrijwel onzichtbaar, als het om voetballen ging. Ronaldo onderscheidde zich nog wel in negatieve zin door met nog een kwartier te spelen een kopstootbeweging te maken naar Lustig. Dat ontging scheidsrechter Nicola Rizzoli echter.

Vervoering

Terwijl Ronaldo misschien niet eens meer op het veld mocht staan, bracht hij in de 82e minuut het thuispubliek toch uit het niets in vervoering. De doelpuntenmaker van Real Madrid kwam knap voor Martin Olsson om een voorzet van Miguel Veloso binnen te koppen: 1-0. Drie minuten later stond Portugal bijna met één been in Brazilië toen Ronaldo op de lat kopte.

Het bleef echter bij 1-0, waardoor de ontmoeting dinsdag in Solna nog alle kans biedt aan Zweden om de nederlaag recht te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen