VOETBAL7 nov '13 23:08

AZ meer mans met Advocaat

Auteur: ANP Nieuws

ALKMAAR (ANP) - Het succesverhaal van AZ onder de nieuwe trainer Dick Advocaat gaat onverminderd door.

ANP
ANP

De ploeg van Alkmaar won donderdagavond in de Europa League verdiend met 1-0 van Sjachter Karagandy. Daarmee is de Noord-Hollandse formatie, in zes duels nog ongeslagen onder de opvolger van de ontslagen Gertjan Verbeek, vrijwel verzekerd van overwinteren op Europees niveau.

AZ was gebrand op een snelle beslissing in Alkmaar. Zondag wacht tenslotte al weer de topper tegen Feyenoord in De Kuip. Voor Advocaat was die komende krachtproef in de competitie geen reden om enkele belangrijke spelers rust te gunnen. AZ trad met het inmiddels vertrouwde basisteam aan.

Dat kon niet bepaald van de ploeg uit Kazachstan worden gezegd. Na een reis van ruim 14 uur streek de nummer 4 van de inmiddels al afgeronde nationale competitie met slechts 13 veldspelers in Alkmaar neer. De clubleiding zet alles op het winnen van de bekerfinale, zondag tegen FC Taraz. Het getuigde niettemin van weinig respect om zo'n uitgedunde ploeg naar Noord-Holland te sturen.

Scherpte

De hoop bij AZ op een paar vroege treffers tegen het veredelde B-team van Sjachter, met nog maar vijf spelers van het duel vorige maand in Astana (1-1), bleek ijdel. De thuisploeg was weliswaar op alle fronten de betere ploeg, maar liet het in de afronding voor de rust afweten.

Met name de speelse Roy Beerens toonde net iets te weinig scherpte. Ook Aron Jóhannsson was niet koelbloedig genoeg. Vanuit het offensieve middenveld, met de altijd aanspeelbare Maarten Martens in een stuwende rol, was de uitgekookte Nemanja Gudelj een paar keer gevaarlijk met venijnige afstandschoten.

Spelhervattingen

Het fysiek sterke Sjachter kwam alleen met spelhervattingen in de buurt van het AZ-doel. Keeper Esteban liet zich in de lucht evenwel niet verrassen.

Na de rust, met Denni Avdic in de spits voor Jóhannsson, brak Celso Ortiz de ban voor AZ. De middenvelder uit Paraguay schoot in de 55e minuut knap raak (1-0). Kort daarna leek Beerens voor 2-0 te zorgen met een mooi wippertje, maar Nikola Vasiljevic kon de bal nog net weghalen uit de doelmond. In de 73e minuut liet Beerens opnieuw een grote kans liggen. Mede daardoor moest AZ het duel met volle energie en concentratie uitspelen, met mogelijke fysieke gevolgen zondag in De Kuip.

Gerelateerde artikelen