VOETBAL19 nov '13 23:01

Frankrijk herstelt van nederlaag in Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft dinsdag in de play-off voor het WK van volgend jaar in Brazilië de 2-0-nederlaag tegen Oekraïne in Kiev op vrijdag rechtgezet.

EPA
EPA

In het eigen Stade de France waren de Fransen met 3-0 te sterk voor de Oost-Europeanen. Frankrijk verzekerde zich daardoor van de mondiale voetbalstrijd.

Na de nederlaag van afgelopen vrijdag wist 'les Bleus' wat het te doen stond: vol op de aanval spelen. Om die opdracht kracht bij te zetten wisselde bondscoach Didier Deschamps zijn basiself op maar liefst vijf plekken ten opzichte van het de startopstelling in het eerste deel van het tweeluik. Zo kreeg Karim Benzema, vrijdag nog reserve, een kans in de punt van de voorhoede.

De aanvallende intenties kwamen op het veld direct naar voren. Frankrijk trok, aangemoedigd door het thuispubliek, fel ten aanval en trok het initiatief gelijk naar zich toe. De eerste 20 minuten had de thuisploeg dan ook duidelijk de overhand, al bleef Oekraïne in de omschakeling niet ongevaarlijk. Desondanks was de openingstreffer voor de Fransen. Mamadou Sakho, die vorige week net als Benzema op de bank startte, reageerde attent toen doelman Andrei Pijatov een hard schot niet klemvast had.

Buitenspel

Niet veel later leek Benzema zijn land over beide wedstrijden op gelijke hoogte te brengen met Oekraïne. De spits van Real Madrid gleed een schot van Franck Ribéry binnen, maar het doelpunt werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Vier minuten daarna was het alsnog raak voor Benzema toen hij na gerommel in de Oekraïense defensie hard raak schoot. Ditmaal stond de spits wél buitenspel, maar werd dit niet gezien door de Sloveense arbitrage.

Opvallend genoeg verzekerde Frankrijk zich 4 jaar geleden ook al via een omstreden doelpunt voor het WK. Toen maakte Thierry Henry in blessuretijd van het beslissende play-offduel met Ierland hands, waarna hij William Gallas in staat stelde de winnende te maken.

De treffer van Benzema was nog niet, zoals die van Gallas 4 jaar terug, de beslissende, maar dat bevrijdende doelpunt voor de Fransen kwam er wel. Invaller Oleg Hoesijev werd de schlemiel van de avond, toen hij met nog ongeveer 20 minuten te spelen de 2-1 op de schoen had, maar miste. Even later werkte hij de bal ongelukkig in eigen doel: 3-0.

.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen