VOETBAL9 jun '13 20:01Aangepast op 10 jun '13 11:36

Jong Oranje ligt op schema

Auteur: BNR Webredactie

Jong Oranje ligt op schema voor een plek in de halve finales van het EK.

De ploeg van bondscoach Cor Pot zette zondag ook de tweede groepswedstrijd, tegen Rusland, in winst om: 5-1. Daardoor kan Jong Oranje een halvefinaleplaats nauwelijks meer ontgaan.

Hoewel de score anders doet vermoeden, was het zeker niet overtuigend wat Jong Oranje liet zien in het Teddy-stadion van Jeruzalem. De ploeg van Pot haalde niet het hoge niveau uit de eerste helft van de wedstrijd tegen Duitsland (3-2). Positief was wel dat Oranje dit keer weinig verval toonde, ook niet toen Rusland met tien man was teruggekomen tot 2-1. Vlak nadat de Russen weer wat hoop hadden gekregen, verdubbelde Ola John de marge weer.

Marco van Ginkel
Pot begon met dezelfde opstelling als donderdag bij de openingswedstrijd tegen Duitsland (3-2). Hij verkoos op het middenveld opnieuw Marco van Ginkel boven Jordy Clasie. De dynamische middenvelder van Vitesse maakte zijn basisplaats wederom waar. Van Ginkel was met name in de eerste helft, waarin Jong Oranje heel voorzichtig speelde, bijna steeds aanspeelbaar. Dat gold niet voor Adam Maher, toch de man die de lijnen moet uitzetten. Maher kwam nauwelijks in het stuk voor, ook omdat Jong Oranje de bal vooral achterin liet rondgaan en nauwelijks probeerde tussen de linies mensen aan te spelen.

Wijnaldum
Het was Georginio Wijnaldum die enkele minuten voor rust de wedstrijd open brak. De aanvaller pikte de bal in de middencirkel op, zette even aan en knalde de bal van zo'n 20 meter via een Russisch been in de hoek: 1-0. Toen de Russen kort na rust met tien man verder moesten, na rood voor Nikita Tsjitsjerin voor een tackle van achteren op Maher, leek Jong Oranje op rozen te zitten. Zeker toen Luuk de Jong er even later met een knappe kopbal 2-0 van maakte.

Door laconiek verdedigen kon Rusland met een man minder echter toch terug in de wedstrijd komen, via Denis Tsjerisjev. Ola John zorgde kort daarna echter voor opluchting in de Nederlandse ploeg. Dankzij doelpunten van de invallers Danny Hoesen en Leroy Fer mocht Jong Oranje zelfs een riante zege vieren in Jeruzalem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen