VOETBAL12 jun '13 19:57

Tweede keus koppelt Jong Oranje aan Italië

Auteur: ANP Nieuws

De tweede keus van Jong Oranje heeft het basisteam opgezadeld met een wedstrijd tegen Italië in de halve finale van het EK.

ANP
ANP

Bondscoach Cor Pot stuurde woensdag in de laatste groepswedstrijd tegen Spanje een volledig nieuw team het veld in. De B-ploeg gaf de wedstrijd al in de eerste helft uit handen en verloor uiteindelijk met 3-0. Daardoor is niet Noorwegen, maar Italië zaterdag de opponent in de halve finale.

Medische staf
In tegenstelling tot wat hij in de voorgaande dagen had beweerd, hield Pot het niet bij slechts een paar wijzigingen. Na overleg met de medische staf besloot de bondscoach tot ieders verrassing al zijn basisspelers uit de gewonnen duels met Duitsland (3-2) en Rusland (5-1) op de bank te zetten. Een gewaagde keuze, want Pot wist vooraf al dat bij een nederlaag het sterker geachte Italië in de halve finale zou wachten. De Spaanse coach Julen Lopetegui pakte het wat minder rigoreus aan dan Pot. Hij gaf ook wat spelers rust, maar stuurde wel zijn jonge sterren David de Gea, Isco en Thiago Alcantara het veld in.

Zeer vaardige Spanjaarden
De technisch allemaal zeer vaardige Spanjaarden troefden het B-team van Jong Oranje op alle fronten af. Met snelle aanvallen en veel positiewisslingen speelde 'La Rojita' de Nederlandse defensie regelmatig helemaal uit elkaar. Vooral Mike van der Hoorn werd zo af en toe duizelig gedraaid door de Spaanse aanvallers. De verdediger van FC Utrecht slaagde er in de 26e minuut niet in een pass van Isco weg te tikken, waarna Alvaro Morata de score opende (1-0).

Tempo
Van der Hoorn had zijn foutje enkele minuten later goed kunnen maken, toen hij plotseling oog in oog met De Gea stond na een vrije trap van Memphis Depay. Hij schoot de bal echter tegen het uitgestoken been van de Spaanse doelman aan. Dat bleek een dure misser, want vlak daarna maakten de Spanjaarden er 2-0 van en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Isco sneed recht door het hart van de Nederlandse defensie en tikte de bal achter doelman Marco Bizot.

Jong Oranje kwam pas een beetje aan voetballen toe nadat Spanje het tempo in de tweede helft terug had geschroefd. Toen liet de tweede keus van Pot af en toe aardige dingen zien. Depay en Danny Hoesen raakten de lat, maar een doelpunt bleef uit. Aan de andere kant maakte Alvaro Vazquez nog de derde van Spanje.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen