VOETBAL7 jun '13 17:40

Siem de Jong helpt Oranje aan zege

Auteur: ANP Nieuws

JAKARTA (ANP) - Het Nederlands elftal is vrijdag het lucratieve tweeluik in Azië begonnen met een zege op Indonesië (3-0).

ANP
ANP

Invaller Siem de Jong maakte na rust de eerste twee treffers in de ontmoeting met de nummer 170 van de wereldranglijst. Arjen Robben bepaalde vlak voor tijd de eindstand voor Oranje, dat dinsdag nog tegen China oefent.

Oranje, dat ruim 1 miljoen euro opstrijkt voor beide interlands, kon niet echt overtuigen voor ruim 80.000 enthousiaste toeschouwers in het volgepakte Gelora Bung Karno-stadion. Het elftal van bondscoach Louis van Gaal had ook duidelijk last van de hitte en de hoge luchtvochtigheid van ruim 80 procent. Doelman Jasper Cillessen hoefde tijdens zijn eerste interland nauwelijks in actie te komen. Toch gutste het zweet al na een paar minuten van zijn voorhoofd.

De tweede keeper van Ajax was niet de enige debutant bij het Nederlands elftal. Jens Toornstra en Miquel Nelom profiteerden ook van het grote aantal A-internationals bij Jong Oranje, dat in Israël een gooi naar de Europese titel doet. Na rust kreeg Dwight Tiendalli nog zijn eerste speelminuten voor de landenploeg.

Onterecht afgekeurd

Vooral Robin van Persie mocht zich aanrekenen dat de eerste helft geen doelpunten kende. De topschutter van Manchester United miste een handvol riante kansen op de openingstreffer. Met een beetje meer precisie was hij dicht in de buurt gekomen van Patrick Kluivert, met 40 treffers nog steeds topschutter aller tijden van de nationale ploeg. Nu bleef hij op 34 doelpunten steken.

Wesley Sneijder had pech dat zijn doelpunt in de tweede minuut onterecht wegens buitenspel werd afgekeurd. De spelmaker zwoegde zonder aanvoerdersband om zijn bovenarm. Van Gaal noemde hem afgelopen week onvoldoende fit voor topvoetbal. Waarschijnlijk daarom verkoos de bondscoach Van Persie als aanvoerder. Arjen Robben droeg de band nadat Van Persie en Sneijder in de rust waren gewisseld.

Afgemeten voorzet

Met Ricky van Wolfswinkel in de spits en invallers John Heitinga, Siem de Jong en Kenneth Vermeer in de gelederen hervatte Oranje in de tweede helft de jacht op een doelpunt. Uteindelijk was het De Jong die na 57 minuten een afgemeten voorzet van Ruben Schaken tot de 1-0 promoveerde. De aanvoerder van Ajax maakte als meest aanvallende middenvelder een betere indruk dan Sneijder voor rust. Hij kopte zijn ploeg na 67 minuten naar 2-0. Robben tekende in de voorlaatste minuut nog voor het slotakkoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen