VOETBAL5 dec '13 10:31

Deventer en Zwolle in de ban van IJsselderby

Auteur: ANP Nieuws

DEVENTER (ANP) - Langs de IJssel stijgt de spanning met de dag.

ANP
ANP

Na 26 jaar staan Go Ahead Eagles en PEC Zwolle zondag voor het eerst weer tegenover elkaar in de eredivisie. De plaagstootjes tussen de supportersgroepen zijn al weken bezig, met als voorlopige climax het stelen van de kampioensschaal van PEC Zwolle uit 2012 door fans uit Deventer. ,,Aan de ene kant denk je: waarom moet dat nou? Maar ik kan er ook wel om lachen, het laat zien hoe enorm het leeft bij de supporters'', zegt aanvaller Xander Houtkoop van Go Ahead Eagles.

Hoewel hij niet uit de regio afkomstig is, begrijpt Houtkoop de rivaliserende gevoelens die de IJsselderby met zich meebrengt. ,,Natuurlijk, veel mensen hebben het er al over, iedereen werkt toe naar zondag. Dit is een èchte derby.'' De clubs die elkaar jarenlang op een lager podium, in de Jupiler League, bevochten, liggen hemelsbreed amper 40 kilometer van elkaar. Vorig jaar won eredivisionist PEC Zwolle in het bekertoernooi met 3-2 in de Adelaarshorst.

,,Het zijn altijd heel leuke wedstrijden, met aantrekkelijk voetbal én veel strijd'', aldus Houtkoop, die in het bekerduel scoorde. ,,Het zal zondag ook weer een mooi voetballend duel worden, beide ploegen willen namelijk het spel maken.'' De verhoudingen tussen de 'IJsselclubs' staan op scherp sinds enkele fans van Go Ahead Eagles vorige maand de kampioensschaal uit het stadion van PEC Zwolle hebben meegenomen. Het plan is om die zondag terug te geven, maar de clubleiding van de Eagles heeft opgeroepen dat al zo snel mogelijk te doen. ,,Het risico op escalatie wordt namelijk met de dag groter'', zegt voorzitter Edwin Lugt. ,,De schade voor de club is dan niet te overzien.''

Herhaling

In Deventer vrezen ze voor een herhaling van de thuiswedstrijd tegen Vitesse, bijna 2 weken geleden, die even moest worden gestaakt vanwege spreekkoren en het afsteken van vuurwerk. Bovendien stapte één boze supporter toen zelfs het veld op. Voor de inhaalwedstrijd van woensdag tegen Heracles Almelo (1-1) deelde de club pamfletten uit waarin clubmannen als Foeke Booy, Marnix Kolder en Paul Bosvelt oproepen om de Eagles alleen op positieve wijze te ondersteunen. De timing daarvan lijkt niet toevallig, enkele dagen voor de beladen IJsselderby.

In Zwolle wordt schamper gelachen om de veelbesproken roof. Fans van PEC vergelijken hun rivalen uit Deventer met Calimero, het tekenfilmfiguurtje dat bekend staat om zijn uitspraak ,,zij zijn groot en ik ben klein, dat is niet eerlijk''. Volgens Houtkoop moet op het veld maar blijken wie daadwerkelijk het grootste is. ,,Ik durf geen voorspelling te doen van een uitslag, maar wij gaan in ieder geval vol de strijd aan. Dan zullen we het wel zien.''

Gerelateerde artikelen