VOETBAL6 okt '13 16:59

Invaller Zivkovic bezorgt Groningen zege

Auteur: ANP Nieuws

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen heeft zondagmiddag in de eigen Euroborg met 2-1 gewonnen van AZ.

ANP
ANP

De pas 17-jarige Richairo Zivkovic trof binnen een minuut na zijn invalbeurt doel met een knappe kopbal, waardoor AZ wederom onderuit ging na een midweekse wedstrijd in de Europa League. Het zag bovendien Groningen passeren op de ranglijst.

Zivkovic was net door trainer Erwin van de Looi ingebracht voor de Hongaar Krisztián Adorján, waarna hij in het strafschopgebied van AZ knap wegliep van het Alkmaarse verdedigingsduo. Zijn teamgenoot Nick van der Velden, op dat moment in het bezit van de bal, zag de beweging bij de jongeling en leverde een perfecte voorzet af. De rake kopbal was een terechte beloning voor de thuisploeg, die bijna het gehele duel de overhand had. Het schortte lange tijd slechts aan het benutten van kansen, waardoor AZ nooit op een onoverbrugbare achterstand werd gezet.

Groningen zette vanaf de openingsfase druk op het Alkmaarse doel, waar keeper Esteban heel wat te doen kreeg. Uitblinker Filip Kostic liet zijn directe tegenstander Mattias Johansson keer op keer zijn hielen zien, waardoor de thuisploeg vanaf links erg gevaarlijk was. Esteban moest de Serviër meermaals van scoren afhouden, terwijl Kostic met een goede steekpass ook Adorján een goede kans bood. De Hongaar kwam evenwel niet verder dan een slap schot.

Gebrekkige afronding

AZ kwam er lange tijd niet aan te pas en mocht zich gelukkig prijzen met de gebrekkige Groningse afronding. Het schoot de thuisploeg na rust echter, zij het wat ongelukkig, te hulp. Eric Botteghin trof met een kopbal de paal, waarna de bal via de voeten van Nick Viergever het doel inrolde. Zo lang als Groningen moest wachten op die voorsprong, zo snel was het weer gelijk. De defensie van de noorderlingen liet zich verrassen door Maarten Martens en Gudmundsson, die het net vond met een tergend hobbelend schot.

Die gelijkmaker leek enigszins bevrijdend te werken voor AZ, maar Zivkovic maakte vlak na zijn entree een einde aan de Alkmaarse illusies. Buiten een kopbal van Avdic en een redelijk schot van Gudmundsson kwam de Groningse doelman Marco Bizot niet in serieuze problemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen