VOETBAL12 nov '13 16:13

Van Gaal kampt even met spitsenprobleem

Auteur: ANP Nieuws

NOORDWIJK (ANP) - Zonder Robin van Persie startte het Nederlands elftal dinsdag de voorbereiding op de vriendschappelijke interlands met Japan en Colombia.

ANP
ANP

De vermoeide aanvoerder en kersverse topschutter van Oranje kampt met zo veel klachten dat hij heeft besloten de laatste interlands van het kalenderjaar uit zijn toch al zo overvolle agenda te schrappen.

Van Persie is zo belangrijk voor Manchester United dat hij maar geen tijd krijgt om van een vervelende teenblessure te herstellen. Voor voetballers van zijn kaliber duurt een voetbalseizoen bijna 12 maanden. De spits was afgelopen zomer nog maar nauwelijks terug van een oefentrip met het Nederlands elftal door Azië of hij vloog voor Manchester United alweer naar Australië, Japan en Hongkong.

Een dag nadat de Argentijn Lionel Messi slecht nieuws kreeg over zijn alweer derde hamstringblessure van het seizoen besloot Van Persie na overleg met de medische staf van United en Oranje op de rem te trappen. Louis van Gaal moet niet alleen zijn aanvoerder missen. Dirk Kuijt meldde zich zondag al af, gevolgd door Jordy Clasie dinsdag. Wesley Sneijder is ook al niet beschikbaar, evenals Michel Vorm, Jeroen Zoet, Jeffrey Bruma en de langdurig gekwetste Klaas-Jan Huntelaar, Marco van Ginkel en Ibrahim Afellay.

Nut

Arjen Robben en Kevin Strootman, de twee overgebleven aanvoerders van Oranje, benadrukten dinsdag het nut van beide interlands. ,,Natuurlijk is het jammer dat sommige jongens ontbreken'', stelde Robben. ,,Maar zulke duels helpen ons wel beter te worden.'' ,,Ze geven de bondscoach ook de gelegenheid dingen te proberen'', zei Strootman.

In dat licht bezien mogen Joël Veltman en Davy Pröpper misschien wel uitkijken naar hun eerste speelminuten voor Oranje. De eerstgenoemde verdediger van Ajax hoorde vrijdag al dat hij was beloond voor zijn goede optreden in de eredivisie. De talentvolle middenvelder van Vitesse wist dinsdag niet wat hij hoorde toen hij en Leroy Fer alsnog werden opgeroepen als vervangers van Van Persie en Clasie.

Duidelijk is dat bondscoach Van Gaal na het wegvallen van Van Persie en Kuijt en de langdurige blessure van Huntelaar dun in zijn centrumspitsen zit. Daarom werd Siem de Jong maandag al aan het keurkorps van Oranje toegevoegd, als vervanger van Kuijt. ,,En ik ben misschien wel niet eens een echte spits'', besefte de aanvoerder van Ajax. ,,Rechtsbuiten of spits, het maakt mij niet uit'', stelde Lens, de andere kandidaat voor de positie centraal in de aanval.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen