VOETBAL1 jul '13 02:18Aangepast op 1 jul '13 09:04

Brazilië vernedert Spanje

Auteur: ANP Nieuws

De nationale voetbalploeg van Brazilië heeft zondag tijdens de finale van de generale repetitie voor het WK van volgend jaar in eigen land een krachtig signaal afgegeven.

EPA
EPA

Het gastland vernederde in de eindstrijd van de Confederations Cup tegenstander Spanje (3-0), de regerend wereld - en Europees kampioen.

Brazilië trakteerde de fletse opponent in een kolkend Maracana-stadion op een strafexpeditie van hoog niveau. De 5-voudig wereldkampioen was duidelijk meer gebrand op een goed resultaat dan het de laatste jaren zo oppermachtige Spanje, dat zich wel heel makkelijk liet overlopen. Fred en Neymar zorgden voor een verdiende voorsprong bij rust. Diezelfde Fred besliste de eindstrijd vlak na de hervatting.

Voor Brazilië kwam de winst van de Confederations Cup op een goed moment. De formatie is een jaar voor het WK in eigen land afgezakt naar een 22e plaats op de wereldranglijst van de FIFA. De fanatieke aanhang van de ,,goddelijke kanaries'' moet er niet aan denken dat Spanje, Duitsland of aartsrivaal Argentinië er volgend jaar met de wereldbeker vandoor gaat. Ze zijn tijdens de finale tegen Spanje weer enigszins gerustgesteld.

Snelle treffer

De aanwezige Louis van Gaal, bondscoach van het Nederlands elftal, zag van dichtbij hoe Fred al na 2 minuten voor de openingstreffer tekende. De spits beloonde snel het indrukwekkende openingsoffensief van zijn ploeg, dat eigenlijk het hele duel aanhield. Spanje oogde vermoeid na een slopend seizoen en een lange halve finale met strafschoppen tegen Italië. Toch was Pedro dichtbij de gelijkmaker. David Luiz gleed zijn inzet echter fraai over het doel. Neymar, het Braziliaanse wonderkind dat volgend seizoen voor Barcelona voetbalt, zorgde vlak voor rust voor 2-0. Hij schoot snoeihard raak met zijn linkervoet (2-0).

Opnieuw Fred maakte vlak na rust aan alle onzekerheid een einde (3-0). Zelfs de altijd zo strijdbare Sergio Ramos geloofde kennelijk niet meer in een goed resultaat van zijn Spanje. De stoere verdediger miste even na de 3-0 een strafschop. De Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers kon terugkijken op een goede wedstrijd. Hij verloor geen moment de controle en stuurde de Spanjaard Gerard Pique na een overtreding op Neymar volkomen terecht met een rode kaart van het speelveld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen