VOETBAL4 nov '13 10:07

Topscorer Finnbogason heeft het even niet

Auteur: ANP Nieuws

UTRECHT (ANP) - Voor het tweede competitieduel op rij kwam Alfred Finnbogason zondag in de Galgenwaard niet tot scoren.

ANP
ANP

En dus verloor sc Heerenveen bij FC Utrecht (2-0). ,,Ja, hij is heel erg belangrijk voor ons'', zo erkende trainer Marco van Basten.

Waar de coach van de Friese club zijn spits vorige week na de verloren uitwedstrijd tegen NEC (2-1) nog voor nonchalant en zelfs arrogant versleet, was hij in zijn geboortestad een stuk milder in zijn oordeel. ,,Het is niet dat Alfred niet wil'', zei Van Basten. ,,Maar hij zit niet in de beste fase van zijn loopbaan. Al binnen de minuut kan hij scoren. Als je dan ziet hoe hij de bal met zijn linkervoet raakt...''

Ervaringsdeskundige

Van Basten is ervaringsdeskundige als het om scoren gaat. Ook hij zal beseffen dat zelfs de beste scherpschutter het vizier wel eens niet op scherp heeft staan. Kijk naar Lionel Messi, die wacht al vier competitieduels tevergeefs op een doelpunt. Terwijl FC Barcelona ook zonder de doelpunten van de beste spits ter wereld blijft winnen, daar leed sc Heerenveen zonder een trefzekere Finnbogason de derde competitienederlaag op rij in de Galgenwaard.

De 24-jarige IJslander reageerde nuchter op zijn optreden bij FC Utrecht. ,,Natuurlijk wil een aanvaller scoren, maar het moet ook een beetje meezitten'', zei hij. ,,Ik had ook een strafschop verdiend. Als die er dan in gaat, dan staan we heel anders te praten.''

Zijn laatste treffer maakte Finnbogason 222 minuten voetballen in de eredivisie geleden, tijdens de door zijn ploeg verloren thuiswedstrijd tegen Vitesse (2-3). Maar ook in dat duel had hij veel vaker kunnen en moeten scoren. Met 11 competitietreffers voert de IJslander nog steeds het topschuttersklassement van de competitie met de wisselende koplopers aan. In de Galgenwaard wist hij de aanwezige scouts van buitenlandse clubs echter niet te overtuigen.

Garantie

Scoren in de eredivisie is al lang geen garantie meer voor succes in de grote Europese competities. Kijk naar Afonso Alves, de Braziliaan die afgelopen week heel Heerenveen op zijn kop zette toen hij overwoog om daar weer te gaan trainen. Maar liefst 34 treffers bezorgde hij de Friese club in het seizoen 2006-2007. Bij Middlesbrough en later in Qatar hebben zijn fans zelden meer van hem gehoord.

,,Ik blijf gewoon mijn best doen'', beloofde Finnbogason. ,,En dan komt het vanzelf weer goed.'' Hopelijk voor Heerenveen krijgt de IJslander zaterdag al gelijk, als de nummer voorlaatst RKC Waalwijk op bezoek komt. ,,Want na drie nederlagen op rij moeten we ook weer naar onderen gaan kijken'', besefte Van Basten.

Gerelateerde artikelen