VOETBAL5 okt '13 22:00

Negental Roda JC houdt stand tegen PEC Zwolle

Auteur: ANP Nieuws

KERKRADE (ANP) - Roda JC heeft zaterdagavond in eigen stadion voor de derde keer op rij gelijk gespeeld in de eredivisie.

ANP
ANP

Na de doelpuntrijke duels met sc Heerenveen en FC Utrecht, lag de focus na de doelpuntloze confrontatie met PEC Zwolle (0-0) vooral op de discutabele rode kaarten voor Roly Bonevacia en Frank Demouge.

Na de tweede rode kaart voor Demouge, die volgens scheidsrechter Dennis Higler een elleboogstoot uitdeelde aan Joost Broerse, legde de arbiter het duel zelfs stil. Een aantal woedende thuissupporters gooide onder meer bekers bier op het veld, waarna Higler besloot tot een afkoelingsperiode. Ook na het korte intermezzo in de kleedkamers kwamen beide ploegen niet tot scoren.

Vooral PEC mocht het zich aanrekenen dat het geen doel wist te treffen in het Parkstad Limburg Stadion. De bezoekers speelden ruim een uur tegen tien man, omdat Bonevacia binnen het eerste halfuur al werd weggestuurd. Roda, dat al het gehele seizoen met defensieve problemen kampt, moest daardoor opnieuw improviseren. Bonevacia werd gezien als de boosdoener die een sprint van PEC-verdediger Darryl Lachman in het Limburgse strafschopgebied onreglementair met een duwtje en een hakend voetje beëindigde. Die beslissing van Higler, moedig dan wel discutabel te noemen, leidde zelfs tot na rust tot discussies tussen beide trainers en met de arbiter, die de bal bij dat moment ook op de stip legde. Rochdi Achenteh verprutste de uitgelezen kans door een meter naast te schieten.

Overtalsituatie

Roda behield dankzij die misser weliswaar de gelijke stand, maar moest wel met tien man verder. De overtalsituatie van PEC gaf de veel bekritiseerde keeper Filip Kurto de gelegenheid nu eens enkele heldendaden te verrichten in plaats van uit te groeien tot de schlemiel. De Pool hield zijn ploeg op de been met goede reddingen op schoten van onder anderen landgenoot Mateusz Klich, Stef Nijland en Mustafa Saymak. Het bij vlagen machteloze PEC hield de Limburgers zo in leven, waardoor zij op hun beurt zelfs gingen geloven in een stunt.

Na de rode kaart voor Demouge en de onderbreking was die hoop vervlogen. Wat restte was het behouden van het punt, wat de Limburgers uiteindelijk lukte met dank aan Kurto. Die had in blessuretijd het laatste woord op een kansrijke kopbal van Saymak, al gingen de discussies ook na het laatste fluitsignaal nog door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen