VOETBAL19 dec '13 22:40

Ajax naar kwartfinale KNVB-beker

Auteur: ANP Nieuws

SPAKENBURG (ANP) - Op halve kracht heeft Ajax donderdagavond de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker bereikt.

ANP
ANP

De formatie van trainer Frank de Boer nam snel een voorsprong van twee treffers op IJsselmeervogels en liet het in Spakenburg uiteindelijk bij een zege van 3-0.

Wekenlang hadden de supporters van IJsselmeervogels uitgekeken naar het bekerduel met de regerend landskampioen uit Amsterdam. Sportpark De Westmaat puilde ook uit met bijna 8000 fans. Ze zagen hoe Ajax de wedstrijd binnen 9 minuten besliste. Viktor Fischer opende na 4 minuten de score (0-1) en Danny Hoesen tekende 5 minuten later voor 0-2.

Zo was de krachtmeting tussen de succesvolste prof- en amateurclub in het vaderlands voetbal maar even een echte wedstrijd. Het verschil was groot. Ajax wilde bovendien het duel in de openingsfase al van alle spanning ontdoen. De Boer koos ook allesbehalve voor een B-ploeg in Spakenburg, de geboorteplaats van de vrouw van Dennis Berkamp.

Kenneth Vermeer

Zoals gebruikelijk in bekerduels verdedigde niet Jasper Cillessen maar Kenneth Vermeer het doel. Ruben Ligeon en Bojan Kkric kregen op de rechterflank de voorkeur boven Ricardo van Rhijn en Lasse Schöne. En Hoesen speelt wel eens vaker in plaats van Kolbeinn Sigthorsson in het centrum van de aanval.

Voordeel van de twee snelle doelpunten was wel dat IJsselmeervogels al snel vol op de aanval kon spelen. Zo kon de thuisclub laten zien waarom het ook op dit moment de topklasse van het zaterdagvoetbal aanvoert. Jammer voor de bonkige spits Thomas Verheijdt was dat hij tot tweemaal toe een vloeiende aanval niet met een treffer kon bekronen.

Bennie van Noord

Ook in de openingsfase van de tweede helft verdiende IJsselmeervogels wel een doelpunt. Bennie van Noord was het dichtstbij, maar stuitte op Christian Poulsen. Trainer De Boer ergerde zich langs de zijlijn regelmatig omdat zijn elftal heel weinig deed met de ruimte die het kreeg. Hij kon na 63 minuten rustig gaan zitten toen Fischer voor een fraaie derde treffer zorgde.

De ruime voorsprong stelde De Boer in staat om Jairo Riedewald te laten debuteren. Het 17-jarige talent mocht Daley Blind aflossen, die zich kon gaan opmaken voor het laatste duel van het kalenderjaar zondag bij Roda JC.

Gerelateerde artikelen