VOETBAL12 jun '13 12:38

Olsen onder vuur na blamage tegen Armenië

Auteur: ANP Nieuws

RIJSWIJK (ANP) - Bondscoach Morten Olsen van Denemarken ligt in zijn thuisland behoorlijk onder vuur na de smadelijke 4-0-nederlaag die de Denen dinsdagavond in eigen huis leden tegen Armenië.

EPA
EPA

Niet alleen de Deense media, maar ook de kranten uit de naburige Scandinavische landen zijn onverbiddelijk. Olsen moet na 13 jaar stoppen als bondscoach is het vrijwel eensluidende devies dat wordt gegeven.

,,De totale en ongekende ineenstorting'', kopt Jyllands-Posten. De krant noemt de nederlaag het dieptepunt van een halfjaar malaise in het Deense voetbal, dat de ergste crisis sinds 30 jaar kent. Volgens de krant moeten de inspanningen van de Deense voetbalbond om een vervanger voor Olsen te vinden worden geïntensiveerd.

Ekstra Bladet, een andere toonaangevende Deense krant, vindt ook dat het tijd wordt dat de oud-trainer van Ajax zijn functie neerlegt. ,,Het is een feit dat Denemarken een nieuwe trainer nodig heeft om veranderingen door te kunnen voeren.'' De krant opende daarnaast een poll op de website met de vraag aan de lezers of Olsen zelf op moet stappen en wat de Deense bond moet doen.

Zinvol

BT schrijft dat het niet langer ,,zinvol'' is om Olsen als eindverantwoordelijke voor de nationale ploeg te houden. Politiken gaat nog een stap verder door te zeggen dat de 63-jarige oefenmeester zichzelf bespottelijk maakt door nog langer aan te blijven.

In Noorwegen wordt er vooral met sarcasme naar de blamage van de Denen gekeken. ,,En dan denken we dat Noorwegen op een wonder mag hopen voor WK-deelname'', schrijft VG. De krant spreekt verder van een grote vernedering. De Zweedse media Aftonbladet en Expressen melden dat de Deense WK-droom ,,dood'' is.

Wisselvallig

Olsen trad in 2000 aan als bondscoach bij de nationale ploeg. Sindsdien zijn de prestaties wisselvallig. De Denen, die in 1992 Europees kampioen werden, plaatsten zich onder leiding van de huidige coach in 2002 en 2010 voor het WK en in 2004 en 2012 voor het EK. Tijdens de grote toernooien van 2006 (WK) en 2008 (EK) ontbrak de ploeg op de eindronde.

Dat scenario dreigt nu wederom werkelijkheid te worden. Denemarken staat één na laatste in Groep B van het kwalificatietoernooi. De achterstand op koploper Italië bedraag 8 punten, met nog vier wedstrijden te spelen. Om nog als tweede te eindigen, moeten de Denen 4 punten goedmaken op Bulgarije. Daarna is het echter alsnog hopen op de play-offs voor een WK-ticket.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen