VOETBAL9 aug '13 22:00

Roda wint, maar overtuigt niet tegen Cambuur

Auteur: ANP Nieuws

KERKRADE (ANP) - Zonder te overtuigen heeft Roda JC vrijdag de eerste overwinning van het seizoen behaald.

ANP
ANP

De Limburgse formatie was in eigen stadion met 2-0 te sterk voor Cambuur Leeuwarden. De kampioen van de eerste divisie maakte het Roda vooral in de tweede helft bijzonder lastig, maar gescoord werd er niet door de ploeg van trainer Dwight Lodeweges.

Met aanvoerder Mark-Jan Fledderus terug in de ploeg, hij miste het openingsduel met Ajax vanwege een schorsing, hoopte Roda het beter te doen dan in de ArenA. De ploeg kon Ajax toen maar een kwartier verontrusten en verloor met 3-0, waardoor het na de eerste speelronde onderaan stond. Tegen Cambuur, dat opende met een gelijkspel (0-0) tegen NAC Breda, kon trainer Ruud Brood ook weer over Frank Demouge beschikken. De spits begon op de bank, waardoor Krisztián Németh zich voorin mocht bewijzen.

De Hongaar, vorig seizoen twee keer trefzeker, was na een klein half uur dicht bij de openingstreffer. Hij passeerde doelman Leonard Nienhuis na een dieptepass, maar schoof de bal daarna ruim voorlangs. Het publiek, en ook Brood, reageerde onthutst op die misser. Het gejoel maakte 5 minuten later echter plaats voor gejuich, toen Németh alsnog voor de 1-0 zorgde. Hij kreeg de bal ietwat gelukkig voor de voeten na een verdedigende actie van Lucas Bijker en plaatste die in het doel. In plaats van blij met zijn treffer te zijn, trapte de Hongaar uit frustratie hard tegen een reclamebord.

Verfrissend

De voorsprong van Roda was niet onverdiend, maar dat kwam ook omdat Cambuur voorin weinig liet zien. De promovendus, waar Ajax-huurling Jody Lukoki zijn basisdebuut maakte, speelde te slordig en te angstig om Roda te verontrusten. De ontevreden trainer Dwight Lodeweges bracht direct na de rust met Marcel Ritzmaier, gehuurd van PSV, en Michiel Hemmen dan ook twee verse krachten.

De inbreng van het offensief ingestelde tweetal werkte verfrissend voor de Friezen, die in de eerste minuten na rust al gevaarlijker oogden dan in de hele eerst helft. Cambuur nam brutaal het initiatief over en drong Roda regelmatig terug op eigen helft. Grootste kans op de gelijkmaker kwam een kwartier voor tijd, maar spits Martijn Barto vond in plaats van het doel de borst van een Roda-verdediger. In de slotfase zorgde Mitchell Donald nog voor de tweede Limburgse treffer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen