VOETBAL26 sep '13 08:25

Cillessen is er klaar voor

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De bekerwedstrijd tussen Ajax en FC Volendam was nog maar net onderweg of Jasper Cillessen kreeg wel een heel hoge waardering voor zijn rol in een simpel positiespelletje.

ANP
ANP

Eerst klonk er een ovationeel applaus en even later galmde zelfs zijn naam door de ArenA. ,,Ze hebben kennelijk vertrouwen in mij'', zei hij na de zege van Ajax na verlenging (4-2).

De reactie van een deel van het publiek was natuurlijk niet los te zien van een serie blunders van doelman Kenneth Vermeer in recente duels met AZ, FC Groningen, PEC Zwolle en PSV. Zo ben je eerste keeper van Oranje en zo heb je zo weinig vertrouwen dat het wel lijkt of iedere hoge bal een probleem is. Zoals altijd de laatste 2 jaar bij bekerwedstrijden maakte Vermeer tegen FC Volendam plaats voor Cillessen. Grote vraag is of hij dat zaterdag tegen Go Ahead Eagles en de daaropvolgende duels ook moet doen.

De Boer wilde na de ontsnapping tegen FC Volendam niet zeggen of hij nog geduld met Vermeer heeft. ,,Ik heb nu wel meer aan mijn hoofd dan onze eerste doelman'', bromde hij. Cillessen liet op zijn beurt zien dat hij niet iemand is die met zijn vuist op tafel slaat en zegt dat hij moet spelen. Pas na lang aandringen laat de geboren Groesbeker voorzichtig doorschemeren dat hij wel verbaasd zou zijn als hij niet tot eerste doelman promoveert. ,,Aan de ene kant wel een beetje'', erkende hij.

Vertrouwen

Aan alles merk je dat Cillessen het te doen heeft met zijn collega. ,,Het lijkt soms wel of alleen Kenneth fouten maakt. Dat is natuurlijk niet zo'', stelde hij. Maar Cillessen is ook sportman genoeg om te willen spelen. En hij kwam 2 jaar geleden niet over van NEC om als tweede doelman te fungeren bij de landskampioen. Maar Vermeer presteerde zo uitstekend dat trainer De Boer geen reden zag om zijn eerste keeper te passeren.

Volgens de zaakwaarnemer van Vermeer mag Ajax zich aanrekenen dat zijn pupil de laatste weken slecht presteert. De keeper zou niet het gewenste vertrouwen krijgen. Zo reageerde de clubleiding in de zomer niet toen Vermeer liet weten dat hij zijn contract best wilde verlengen. Cillessen kan zich heel goed voorstellen dat Vermeer druk voelt. ,,Maar ik moet ook steeds presteren als ik het een keer mag laten zien.''

Vrijdag weet Cillessen waarschijnlijk of hij een dag later tegen Go Ahead Eagles in actie mag komen. Als dat het geval is, incasseert Vermeer een tweede dreun van jewelste binnen 3 dagen. Bondscoach Louis van Gaal liet woensdag weten dat hij de Amsterdammer niet heeft opgenomen in zijn voorselectie voor de komende interlands in de WK-kwalificatie met Hongarije en Turkije.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen