VOETBAL8 dec '13 16:30

ADO Den Haag kraakt FC Groningen in Euroborg

Auteur: ANP Nieuws

GRONINGEN (ANP) - ADO Den Haag heeft FC Groningen zondag de eerste nederlaag van dit seizoen voor eigen publiek toegebracht.

ANP
ANP

De noorderlingen, die de laatste zeven duels ongeslagen waren, moesten in de eigen Euroborg met 2-1 buigen voor de club uit Den Haag. Op basis van vechtlust en het vertoonde spel kwam ADO de zege ook toe.

Uitgerekend Michiel Kramer zette ADO op het goede spoor. De spits werd door de tuchtcommissie van de KNVB voor vier duels geschorst voor de armstoot die hij vorige week uitdeelde aan doelman Jasper Cillessen van Ajax. Kramer tekende echter beroep aan tegen die straf en in afwachting van die zaak mocht hij tegen FC Groningen gewoon voetballen. Dat pakte goed uit, want de lange aanvaller opende na een half uur de score. Kramer zette zijn bewaker Johan Kappelhof simpel opzij en tikte de bal op aangeven van Mathias Gehrt langs doelman Marco Bizot (0-1).

Tot aan dat doelpunt was het de thuisclub die domineerde. In de lijn van de laatste weken voetbalde de ploeg van trainer Erwin van de Looi best aardig, alleen Groningen sprong onzorgvuldig om met de kansen. De 17-jarige spits Richairo Zivkovic dook twee keer gevaarlijk op voor de Haagse doelman Gino Coutinho, maar die bleef met hulp van verdediger Tom Beugelsdijk overeind. Coutinho wist ook een hard schot van Filip Kostic te pareren. Na de openingstreffer van Kramer kantelde het spelbeeld.

Loon na werken

Met die voorsprong op zak nam ADO Den Haag de wedstrijd in handen. De tweede treffer van de bezoekers was steeds dichterbij dan de gelijkmaker. Het normaal gesproken toch zo verzorgd voetballende FC Groningen slaagde er maar niet in openingen te creëren in de hechte defensie van ADO. Met Michael de Leeuw en Krisztián Adorján voor de tegenvallende Tjaronn Chery en Tom Hiariej probeerde Van de Looi na een uur voor een kentering te zorgen. Kansen leverde het nauwelijks op, maar uit het niets kwam de thuisclub 10 minuten voor tijd toch op gelijke hoogte. Coutinho kon een schot van Andraz Kirm nog uit de kruising tikken, maar de rebound was voor Kappelhof: 1-1.

ADO Den Haag liet zich echter niet uit het veld slaan door die onverwachte gelijkmaker en kreeg uiteindelijk loon naar werken. Bizot ging in de 83e minuut onder een hoekschop van Ricky van Haaren door en Beugelsdijk profiteerde dankbaar: 1-2.

Gerelateerde artikelen