VOETBAL20 dec '13 09:15Aangepast op 20 dec '13 09:37

Ajax en Feyenoord in balans in beker

Auteur: ANP Nieuws

RIJSWIJK (ANP) - Het lot koppelde Ajax en Feyenoord donderdagavond laat aan elkaar in de kwartfinales van de strijd om de KNVB-beker.

Viktor Fischer van Ajax (L) in duel met Bruno Martins Indi (R). ANP
Viktor Fischer van Ajax (L) in duel met Bruno Martins Indi (R). ANP

Het wordt half januari de 14e keer dat beide clubs elkaar sinds de invoering van het betaalde voetbal treffen in bekerverband. De balans is in evenwicht: zes keer won Ajax, zes keer Feyenoord, eenmaal werd het gelijk.

Dat laatste was het geval in het seizoen 1983/84 toen er in de achtste finales over twee duels werd beslist wie er doorging. Het eerste duel in Amsterdam eindigde in 2-2, thuis wonnen de Rotterdammers na verlenging met 2-1.

De laatste keer dat de eeuwige rivalen elkaar voor de beker troffen, was aan het einde van het seizoen 2009/10. Nadat Feyenoord en Ajax de finale hadden bereikt, ontstond er onrust over de hoge poltitiekosten die die eindstrijd in De Kuip met zich meebracht. De KNVB besloot daarop de finale over twee duels uit te smeren, één in Amsterdam en één in Rotterdam, die niet door uitfans mochten worden bezocht. Ajax won het eerste duel in de ArenA met 2-0 en was vervolgens in Rotterdam ook duidelijk te sterk: 1-4.

De enige andere keer dat beide teams elkaar in de finale troffen, was in 1980: Feyenoord won toen met 3-1. De laatste keer dat Ajax en Feyenoord tegen elkaar uitkwamen in de kwartfinales was in 1995. De Rotterdammers wonnen destijds in het Olympisch Stadion door een 'golden goal' in verlenging van Mike Obiku.

Gerelateerde artikelen