VOETBAL15 jun '13 22:37

Droom van Jong Oranje spat uiteen

Auteur: ANP Nieuws

PETACH TIKVA (ANP) - De droom van Jong Oranje op de Europese titel is in duigen gevallen.

ANP
ANP

De ploeg van bondscoach Cor Pot moest zaterdag in de halve finale van het EK buigen voor het geslepen Italië: 0-1. Fabio Borini zorgde er met zijn doelpunt in de 78e minuut voor dat de missie van Pot om Jong Oranje naar de derde EK-titel te leiden in een mislukking eindigde.

De Nederlandse talenten waren slechts met één doel naar Israël gekomen en dat was Europees kampioen worden. Pot kreeg misschien wel de sterkste selectie ooit mee naar het EK, met liefst 12 A-internationals in de gelederen. Het toernooi begon voor Jong Oranje voortvarend met zeges op Duitsland en Rusland, waarna het B-team verloor van Spanje. Het blijft altijd de vraag of Pot toen niet beter met zijn sterkste team had kunnen spelen, want in plaats van Noorwegen wachtte nu het sterker geachte Italië in de halve finale.

Onder toeziend oog van Louis van Gaal nam Jong Oranje de wedstrijd weliswaar vanaf de eerste minuut in handen tegen de afwachtend spelende Italianen, maar het dwong nauwelijks kansen af. De grootste was al na 5 minuten voor Adam Maher, die een vrije trap op de paal schoot. De ploeg van Pot had wat balbezit betreft een groot overwicht, maar speelde in een te laag tempo om het de 'Azzurrini' echt moeilijk te maken. De geslepen Italianen gokten op de counter en waren daarmee zo nu en dan behoorlijk gevaarlijk.

Nederlandse droom

Zo schoot Ciro Immobile de bal uit een snelle uitbraak op de benen van doelman Jeroen Zoet en vloog een inzet van Borini in het zijnet. Hoe geduldig en geconcentreerd Jong Oranje de bal ook rond liet gaan, het kwam zelf nauwelijks in de buurt van het Italiaanse doel. Na rust trokken de Italianen zich nog verder terug op eigen helft, waardoor Jong Oranje nog meer moeite had om de aanvallers te bereiken.

Met Memphis Depay voor de onzichtbare Ola John hoopte Pot zijn elftal halverwege de tweede helft van een impuls te voorzien. Hij moest in de 75e minuut de geblesseerd geraakte Stefan de Vrij vervangen door Mike van der Hoorn. De ingevallen verdediger liet 3 minuten later Borini makkelijk wegdraaien, waarna de Italiaanse spits de Nederlandse droom op Europees goud aan diggelen schoot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen