VOETBAL9 mei '16 12:03

Michel Platini sneuvelt aan top voetbalwereld

Auteur: ANP Nieuws

ZÜRICH (ANP) - De dagen van Michel Platini in de top van de voetbalwereld zijn voorbij.

EPA
EPA

Nu het sporttribunaal CAS de schorsing van de UEFA-voorzitter niet ophief, maar slechts terugbracht naar vier jaar, legt hij zijn functie neer. Binnen negen maanden tijd ging Platini van favoriet om FIFA-baas Sepp Blatter op te volgen naar een gevallen grootheid uit het voetbal.

De Franse oud-topvoetballer struikelde over een dubieuze deal met Blatter, die vorig jaar september aan het licht kwam. De Zwitser betaalde in 2011 1,8 miljoen euro aan de Fransman, naar hun zeggen voor werkzaamheden verricht tussen 1999 en 2002. De ethische commissie van de FIFA zag voldoende aanleiding Platini en Blatter onder meer wegens ,,onethisch handelen'' voor acht jaar te schorsen. Later werd dat teruggebracht naar zes jaar.

De straf voor Platini staat haaks op zijn kritische uitlatingen aan het adres van de FIFA. Als hoogste baas van de Europese bond UEFA stelde de Fransman dat de FIFA volgens hem onder Blatter aan geloofwaardigheid en autoriteit heeft verloren. Maar de Franse vicepresident bleek uiteindelijk zelf ook niet brandschoon.

Les Bleus

Platini kon als kandidaat-opvolger van Blatter een rijk voetbalverleden in de strijd gooien. Hij wordt gerekend tot de beste voetballers van zijn generatie en was in 1984 aanvoerder van 'Les Bleus' toen zijn land de Europese titel greep. Platini werd met negen doelpunten topscorer van dat toernooi.

Een jaar later won hij met Juventus ten koste van Liverpool de Europa Cup I, al werd die zege overschaduwd door het Heizeldrama. Vlak voor de aftrap braken op de tribune rellen uit, waarbij 39 voetbalfans overleden. Platini maakte in die finale het enige doelpunt en juichte uitbundig, iets wat hem altijd is nagedragen.

Hoewel de reputatie van Platini lange tijd vele malen beter was dan die van Blatter, was ook de Fransman niet van onbesproken gedrag. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend is dat zijn zoon later een duurbetaalde baan kreeg in het oliestaatje.

Platini kon binnen de UEFA tot vorig jaar op veel steun rekenen. Hij werd zonder tegenstand herkozen bij de laatste voorzittersverkiezing en zou namens Europa voor het presidentschap gaan bij de FIFA, nadat Blatter zijn vertrek had aangekondigd. Het onderzoek naar de schimmige deal en de daaropvolgende schorsing kostten hem de kop.

Gerelateerde artikelen