VOETBAL12 mei '16 01:25Aangepast op 12 mei '16 07:43

'Trainer Frank de Boer zegt Ajax vaarwel'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Trainer Frank de Boer vertrekt deze zomer bij Ajax.

ANP
ANP

De 45-jarige coach heeft de directie van de Amsterdamse club van zijn besluit op de hoogte gebracht. Dat meldt De Telegraaf in de krant van donderdag.

Het contract van De Boer bij Ajax liep nog door tot medio 2017. Hij wil donderdag de spelersgroep nader inlichten over zijn beslissing om eerder te stoppen. Volgens De Telegraaf is Peter Bosz (ex-Vitesse, nu trainer van Maccabi Tel Aviv) de belangrijkste kandidaat om De Boer bij Ajax op te volgen.

De Boer debuteerde op 8 december 2010 als hoofdtrainer bij Ajax. De opvolger van Martin Jol won zijn eerste duel bij AC Milan (0-2). De Boer veroverde vier landstitels met de Amsterdamse club. De oud-international werd als speler vijf keer kampioen met Ajax.

Knoop doorgehakt

De Boer liet eind vorige week al weten dat hij de ,,knoop'' over zijn toekomst had doorgehakt. De ex-verdediger wilde er toen verder echter nog niets over kwijt. Hij wenste de voorbereiding op de 'kampioenswedstrijd' zondag tegen De Graafschap in Doetinchem naar eigen zeggen niet te verstoren. Het al dan niet winnen van zijn vijfde landstitel als trainer van Ajax zou in elk geval niets meer aan zijn besluit veranderen, gaf hij nog wel te kennen.

Na de dramatische miskleun op De Vijverberg (1-1, waardoor PSV alsnog de titel kon prolongeren), maakte De Boer een zwaar aangeslagen indruk. Moederziel alleen in de nog lege spelersbus verwerkte hij zijn diepe teleurstelling. Hij besefte maar al te goed dat hij zijn laatste seizoen als trainer van Ajax zonder hoofdprijs had afgesloten. ,,Het lijkt alsof je in een boze droom zit'', verzuchtte hij.

Vertrouwen

In de spelersgroep kon De Boer ook na de blamage in Doetinchem nog op voldoende steun rekenen. Aanvoerder Davy Klaassen en verdediger Joël Veltman spraken los van elkaar hun vertrouwen in hun trainer uit. ,,We hopen dat hij blijft'', liet beiden in koor weten.

Toch stond De Boer er niet bij alle spelers in de Amsterdamse selectie goed op. De Poolse aanvaller Arek Milik, topscorer met 21 goals, bijvoorbeeld werd tot zijn grote frustratie zondag na ruim een uur gewisseld. Volgens nogal wat waarnemers verkleinde De Boer met die verrassende wissel de kans aanzienlijk om in de slotfase alsnog de winnende treffer en daarmee de landstitel af te dwingen.

Gerelateerde artikelen