VOETBAL12 mei '16 02:30

De Boer was succesvolle ambassadeur voor Ajax

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Na 5,5 jaar en vier landstitels neemt Frank de Boer afscheid als trainer van Ajax.

ANP
ANP

Hij heeft besloten zijn nog één jaar lopende contract niet uit te dienen en is toe aan een nieuwe uitdaging.

Ajax verliest een succesvolle en nuchtere coach. Een betere ambassadeur dan De Boer kon de club zich de laatste jaren nauwelijks wensen. De 112-voudig international zag zijn toppers steeds vertrekken maar zeurde nooit om dure aankopen. De Boer conformeerde zich aan een afgesproken beleid en verving zijn vertrokken sterren voornamelijk met talenten uit de opleiding. Met hem op de bank groeide het eigen vermogen van Ajax tot boven de 100 miljoen euro.

De Boer promoveerde in december 2010 van jeugd- tot hoofdtrainer van Ajax, als opvolger van Martin Jol. Hij verloor direct zijn grote sterspeler Luis Suárez aan Liverpool, maar schonk zijn club na vijf maanden wel het eerste kampioenschap in zeven jaar. Alles viel samen op 15 mei 2011, de 41e verjaardag van De Boer. Ajax won op de laatste speeldag van FC Twente (3-1), de dertigste landstitel was binnen en de felbegeerde derde ster mocht op het shirt.

De Boer maakte Ajax vier keer op rij kampioen, na vijf gewonnen landstitels als speler van de club uit Amsterdam. Dat is knap, niet alleen omdat zo´n serie uniek is. Hij presteerde ook in tijden van grote onrust. Er was altijd wel iets bij Ajax, vooral op bestuurlijk vlak. Vaak speelde Johan Cruijff een rol. De Boer bewonderde de onlangs overleden nummer veertien, maar hield ook vast aan zijn eigen opvattingen.

De Boer is als trainer een beetje Cruijff, een vleugje Louis van Gaal en kopieert ook dingen die hij als assistent van bondscoach Bert van Marwijk bij Oranje heeft gezien. De laatste jaren kreeg de coach kritiek omdat hij zijn ploeg niet aantrekkelijk genoeg liet voetballen. De Boer kon als trainer ook verliezen, zo bleek vorig jaar en ook afgelopen zondag weer toen PSV kampioen werd. Hij loodste zijn ploeg nooit door de groepsfase van de Champions League en reikte in de Europa League niet verder dan de achtste finales.

Bij een volgende club met meer financiële mogelijkheden gaat De Boer mogelijk wel Europees presteren. Successen zullen van hem geen ander mens meer maken. De wereldburger uit Grootebroek kan nog steeds genieten op een camping in Garderen, waar hij met zijn ouders al kwam. En zo lang hij nog in Nederland woont, kunnen klanten van de woonwinkel van zijn vrouw Helen hun bestelling zo maar uit handen van de voetbaltrainer ontvangen. De Boer speelde al vaker voor koerier als hij toch in de buurt was en tijd over had.

Gerelateerde artikelen