10114 mei '16 19:01Aangepast op 14 mei '16 19:19

Barcelona prolongeert Spaanse titel

Auteur: ANP Nieuws

GRANADA (ANP) - FC Barcelona is opnieuw kampioen van Spanje.

EPA
EPA

De Catalaanse club maakte zaterdag in de slotronde van de Primera División bij Granada geen fout: 0-3. Barcelona stelde daarmee de 24e landstitel veilig, de tweede op rij. De ploeg van trainer Luis Enrique bleef Real Madrid, dat met 2-0 won bij Deportivo la Coruña, één punt voor in de eindstand.

Luis Suárez was opnieuw de gevierde man bij Barcelona. De spits uit Uruguay maakte alle doelpunten en voerde zijn totaal dit seizoen in de competitie op naar veertig treffers (in 35 wedstrijden). Suárez veroverde daarmee ook de topscorerstitel in Spanje. De oud-Ajacied maakte vijf doelpunten meer dan Cristiano Ronaldo, de vedette van Real Madrid die tegen Deportivo la Coruña twee keer scoorde in de eerste helft. Ronaldo keerde na rust niet meer terug op het veld.

Barcelona koerste dit seizoen lange tijd onbedreigd af op titelprolongatie. Begin april, kort nadat clubicoon Johan Cruijff was overleden, begon de machine echter ineens te haperen. Barcelona verloor drie keer op rij en zag de royale voorsprong op de Madrileense clubs Real en Atlético daardoor ineens verdampen. Tussendoor werd het sterrenensemble van Luis Enrique in de kwartfinale van de Champions League ook uitgeschakeld door Atlético Madrid.

Herstel

Het herstel van de Catalanen was echter indrukwekkend. Een 8-0-overwinning bij Deportivo leidde een ijzersterke eindsprint in. Vijf overwinningen op rij bezorgden Barcelona alsnog de titel. Vorige week haakte Atlético Madrid al af in de titelstrijd en zaterdag verdween ook het laatste sprankje hoop op het kampioenschap bij Real Madrid. De ploeg van Zinedine Zidane won weliswaar zelf, maar Barcelona maakte geen fout en hield daardoor de minieme voorsprong in stand. Na het laatste fluitsignaal werden de Catalaanse sterren op het veld van Granada belaagd door enthousiaste fans. De politie moest eraan te pas komen om de spelers te ontzetten en naar de catacomben te begeleiden.

Barcelona leunde dit seizoen zwaar op de veelgeprezen 'MSN'-voorhoede. Samen maakten Lionel Messi, Suárez en Neymar 90 van de 112 doelpunten van hun club. Messi kwam tot 26 treffers, Neymar maakte er 24.

Gerelateerde artikelen