SPORT6 jan '16 13:55

Alsnog dopingschorsing oud-renner Boogerd

Auteur: ANP Nieuws

AIGLE (ANP) - Oud-wielrenner Michael Boogerd is alsnog gestraft omdat hij in zijn actieve carrière doping heeft gebruikt.

ANP
ANP

De internationale wielrenunie UCI heeft de voormalige kopman van de toenmalige Rabobank-ploeg voor twee jaar geschorst. In een korte verklaring stelt de UCI woensdag dat de schorsing van Boogerd loopt tot en met 21 december 2017.

De schorsing betekent dat Boogerd twee jaar niet actief mag zijn in de wielersport of andere takken van sport. Hij moet zijn functie als ploegleider van Roompot-Oranje Peloton beëindigen. Daarnaast worden de uitslagen van Boogerd geschrapt in alle koersen van 2005 tot en met 2007.

De 43-jarige Boogerd bekende op 6 maart 2013 dat hij zich had bezondigd aan doping tijdens zijn fietsloopbaan. De Hagenaar was toen al gestopt. Hij vertelde destijds dat hij zich van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 schuldig maakte aan epo, bloedtransfusies en cortisonen. Ook de mooiste overwinning uit zijn loopbaan, een bergrit naar La Plagne in de Ronde van Frankrijk in 2002, behaalde Boogerd met hulp van doping. ,,Ik besef dat die zege in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn'', zei hij toen.

Zeges

Uit de straf van de UCI blijkt dat die fraaie zege uit 2002 gewoon in de boeken blijft. Ook zijn overwinning in de Amsel Gold Race van 1999 blijft van kracht.

Boogerd gaat niet in beroep tegen de schorsing. ,,Omdat ik net als tijdens mijn vrijwillige openlijke bekentenis verantwoordelijkheid draag en de consequenties aanvaard voor beslissingen die ik zelf in het verleden heb genomen'', meldt hij in een persbericht. Zijn managementbureau House of Sports bracht het nieuws over de schorsing woensdag naar buiten.

Geen strafvermindering

Hij legt zich ook neer bij de duur van de schorsing van twee jaar en komt daarom niet in aanmerking voor strafvermindering: ,,Omdat ik altijd alleen bereid was en ben om mijn eigen verhaal te vertellen en niet over andere renners of begeleiders verklaringen afleg.''

Gerelateerde artikelen