SPORT7 jan '16 17:13

Volleybalsters in halve finale

Auteur: ANP Nieuws

ANKARA (ANP) - De Nederlandse volleybalsters hebben de halve eindstrijd bereikt van het olympisch kwalificatietoernooi.

ANP
ANP

Oranje versloeg donderdag in Ankara Kroatië met 3-0 (25-19 25-17 25-23) en eindigde daardoor als eerste in groep A. Dat betekent dat Europees kampioen Rusland, de winnaar van de andere poule, wordt ontlopen.

Nederland ligt, na de teleurstellende start tegen Duitsland (2-3), dus goed op koers. Na de cruciale 3-0 tegen het gastland, met wervelend powervolleybal, kon bondscoach Giovanni Guidetti vertrouwen op een goede afloop, ook zonder een galavoorstelling. De afstemming tussen spelverdeelster Laura Dijkema en de aanvalsters, waarop tijdens de rustdag de aandacht nog eens extra was gevestigd, bood voldoende garantie. Met name Lonneke Slöetjes, met 23 punten topscoorster, was amper af te stoppen.

Toch was het begin een tikkeltje weifelend doordat Nederland moest winnen en Kroatië niets meer te verliezen had. Al snel was duidelijk dat de nog puntloze opponent geheel afhankelijk was van Katarina Barun, Maja Poljak en spelverdeelster Ana Grbac. Te weinig voor een verrassing.

Productieve bui

Guidetti beschikte over een veel breder en beter potentieel, met naast Slöetjes ook Anne Buijs, Maret Balkestein-Grothues en Robin de Kruijf in een productieve bui. Het beste bewijs leverde Yvon Beliën, die zich als vervangster van Quinta Steenbergen onderscheidde als middenblokkeerster en in de gauwigheid zeven punten bijdroeg.

Beliën maakte in de derde set een opvallend deel van het verschil. In de eerste was een nuttige video-challenge de voorzet naar de zege, in de tweede waren twee servicebeurten van Buijs doorslaggevend en in de derde zat het blok dicht. In alle sets sloeg Slöetjes raak wat en hoe ze wilde.

Gerelateerde artikelen