SPORT7 jan '16 23:06

Nikolajev bezorgt Kamaz eerste zege

Auteur: ANP Nieuws

UYUNI (ANP) - Edoeard Nikolajev heeft donderdag in de Dakar Rally het truckersteam van Kamaz de eerste zege bezorgd.

EPA
EPA

De 31-jarige Rus was in de slotfase van de klassementsproef over 321 kilometer tussen Argentinië en Bolivia net iets slimmer en sneller dan zijn Tsjechische rivaal Martin Kolomy, die in zijn Tatra 2 minuten en 32 seconden na de winnaar binnenkwam. De Argentijn Federico Villagra eindigde als derde op 4.32 minuten van Nikolajev, die zijn achtste dagsucces in de Dakar Rally liet aantekenen.

Ton van Genugten was op de vierde plaats de eerste Nederlander bij de trucks. Pieter Versluis kwam als zesde binnen, gevolgd door landgenoot Hans Stacey. Gerard de Rooy, die woensdag de vierde etappe won, moest genoegen nemen met de achtste plaats.

In het algemeen klassement is Villagra, die rijdt voor Iveco-team van De Rooy, de nieuwe leider. Versluis zakte naar de tweede plek, met een achterstand van slechts 5 seconden.

Technische problemen

Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers, navigator Erik Kofman en monteur Emiel Megens gingen donderdag niet meer van start. Het team van Ginaf Rally Power kwam woensdag in de slotfase van de vierde etappe door grote technische problemen aan de kant te staan. Reparatie, deze keer reglementair zonder hulp van buitenaf, bleek niet mogelijk. Voor de 59-jarige Lammers, bezig aan zijn zesde Dakar Rally, was het de vierde keer dat hij de strijd vroegtijdig moest staken.

,,Dit is echt het laatste waar we rekening mee hadden gehouden'', sprak teameigenaar Wuf van Ginkel aangeslagen. ,,Maar ja, het is en blijft een mechanische sport. Er kan altijd iets kapot gaan. We moeten hiervan leren en hopen dat we er in de toekomst ons voordeel mee kunnen doen.''

Gerelateerde artikelen