SPORT8 jan '16 23:00

Stalman bekent gebruik anabole steroïden

Auteur: ANP Nieuws

RIJSWIJK (ANP) - Ria Stalman heeft vrijdag tegenover de NOS bekend in de laatste tweeënhalf jaar van haar carrière spierversterkende middelen te hebben gebruikt.

ANP
ANP

De Nederlandse discuswerpster werd in 1984 in Los Angeles olympisch kampioene met een afstand van 65,36 meter. Ze kon zonder veel problemen anabole steroïden nemen omdat destijds niet buiten de competitie om werd gecontroleerd op doping. Met behulp van deze verboden middelen kon Stalman de concurrentie met de atletes uit het Oostblok, evenzeer verdacht, aan.

De nu 64-jarige Stalman, die tot dusver altijd de geruchten over doping tegensprak, beantwoordde in het programma Andere Tijden Sport, dat vrijdagavond werd uitgezonden, de vraag of ze zich ooit heeft bediend van doping met een volmondig ,,ja''. Ze vertelde dat het om een dagelijkse dosis van 5 à 10 milligram ging, in de eerste plaats bedoeld om sneller te herstellen van de zware inspanningen.

,,Ik wilde als eenvoudig Nederlands discuswerpstertje naar de Spelen. Dan kom je met 56 meter in de DDR en zie je 'zulke koekblikken' die je met 15 meter verschil op je donder geven. Ik wilde kampioen worden. Als je hen niet kunt verslaan moet je maar hetzelfde doen als zij'', aldus Stalman, die met 71,22 meter nog altijd het Nederlands record bezit. Dat gooide ze al voor de Spelen in Walnut, waar ze geen plasje hoefde in te leveren.

Ondergewaardeerd

In LA ontbraken overigens haar belangrijkste rivalen uit de voormalige Sovjetunie en Oost-Duitsland door een boycot. De prestatie van Stalman, die na het olympisch succes stopte, werd daardoor ondergewaardeerd. Dat stak haar. ,,Daar kon ik toch niets aan doen. Ik heb er altijd gigantisch veel moeite voor gedaan. En ja, in de zware trainingsperiodes nam ik weleens een pilletje bij de Brinta. Een ieder deed toen wat 'ie vond dat 'ie moest doen. Zowel in het Oostblok als aan de westkust van de VS werd gebruikt.''

In de documentaire gaat de oud-atlete, die ook de kogel als eerste Nederlandse voorbij de 18 meter stootte, ook in op het verhaal dat ze bij de Mexicaanse grens werd aangehouden met een flinke portie van het anabole hormoon winstrol in haar bagage. ,,Lulkoek.'' Stalman stelde zich destijds niet te weer tegen de verdachtmakingen. ,,Als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Dan waait de storm vanzelf over.''

Gerelateerde artikelen