SPORT10 jan '16 14:25

Steek in zij houdt Nageeye van podium Egmond

Auteur: ANP Nieuws

EGMOND AAN ZEE (ANP) - Abdi Nageeye was zondag dichter dan ooit bij een plek op het podium in de Halve marathon van Egmond.

Archiefbeeld. ANP
Archiefbeeld. ANP

Steken in de zij wierpen hem in de laatste 2 kilometer van de hardloopklassieker over 21,1 kilometer terug, waardoor de Nederlandse marathonloper zich evenals vorig jaar tevreden moest stellen met de vierde plaats.

Nageeye, die in augustus in Rio de olympische marathon mag lopen, ging mee in het spoor van de Afrikaanse toplopers en kon heel lang bijblijven. ,,Geen idee wat er gebeurde, maar ineens waren daar pijnlijke steken en kon ik niet meer aanzetten'', zei de geboren Somaliër.

Hij zag lijdzaam toe hoe de Ethiopiër Yekeber Bayabal in de stormachtige 44e editie als eerste het finishlint passeerde op de boulevard van Egmond in een officieuze tijd van 1.08.08. De Keniaan Bernard Kipyego eindigde als tweede, de Ethiopiër Abera Kuma werd derde.

Verschil

De Ethiopische Genet Yalew won de wedstrijd bij de vrouwen, die traditiegetrouw 9.17 minuten voor de mannen van start gingen. Dat is het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en vrouwen.

De strijd was dit jaar ongelijk, want het veel kleinere groepje vrouwen kon minder goed opboksen tegen de straffe wind op het strand van Egmond naar Castricum dan de horde mannen. Bij de strandopgang na ongeveer 7 kilometer was al zeven minuten van de voorsprong afgesnoept.

Door de duinen en met de wind in de rug terug ging het hard. Het veld bij de mannen werd ook uiteengeslagen en Bayabal nam in de slotfase het initiatief. Hij passeerde al snel de koploper bij de vrouwen en sloeg een gaatje met Kipyego, Kuma en Nageeye. De Nederlandse troef was ondanks zijn inzinking in de laatste kilometers tevreden. ,,Ik kan gewoon mee met deze jongens, die tot de wereldtop behoren. Dat geeft wel vertrouwen.''

Gerelateerde artikelen