SPORT22 jan '16 16:44

De Jong en Blokhuijsen leggen fundament

Auteur: ANP Nieuws

HEERENVEEN (ANP) - Antoinette de Jong en Jan Blokhuijsen hebben op de eerste schaatsdag in Thialf een stevig fundament gelegd voor hun eerste titel op de NK allround.

ANP
ANP

Beiden reden vrijdag een prima race op de 500 meter. De Jong zegevierde in 39,48 seconden, Blokhuijsen eindigde achter de verrassende Peter Groen (36,65) als tweede (36,83).

,,Ik ben hard op weg'', concludeerde De Jong (20) tevreden. ,,De uitgangspositie is goed'', beaamde Blokhuijsen, die in 2011 (derde) en 2013 (tweede) al op het podium belandde in het eindklassement van de NK allround.

Zowel het mannen- als vrouwentoernooi mist nogal wat titelkandidaten. Zo ontbreken tijdens de driedaagse in Heerenveen onder anderen Sven Kramer (stage in Spanje), Wouter olde Heuvel (heupblessure), Jorrit Bergsma (naar Oostenrijk voor Open NK marathon), Ireen Wüst (actief op NK sprint) en Marije Joling (trainingskamp op Gran Canaria). De Jong en Blokhuijsen beseffen dat hun kampioenskansen door de absentie van de echte toppers aanzienlijk zijn toegenomen.

Titel

,,Maar dat doet voor mij niets af aan de waarde van deze Nederlandse allroundtitel'', benadrukte Blokhuijsen, die eerder deze maand als derde eindigde bij het EK in Minsk. ,,Ik heb nog nooit goud gewonnen op dit toernooi. Mede daarom wil ik nu heel graag die titel pakken. Maar laat ik eerst zaterdag maar eens een superstrakke 5000 meter neerzetten.''

De Jong, ook derde bij het EK allround in Wit-Rusland, nam de absentie van met name teamgenote Wüst en Joling eveneens voor kennisgeving aan. ,,Ik droom er al jaren van om een Nederlandse titel achter mijn naam te hebben staan. Deze 500 meter is in elk geval een goed begin.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen