SPORT8 mrt '16 09:33

Meer topsporters betrapt op meldonium

Auteur: ANP Nieuws

RIJSWIJK (ANP) - Een hele reeks met name Russische topsporters is betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium.

Abeba Aregawi. EPA
Abeba Aregawi. EPA

Schaatser Pavel Koelizjnikov en tennisster Maria Sjarapova zijn de grootste namen die de afgelopen dagen zijn betrapt, maar ze zijn zeker niet de eersten.

De Russische wielrenner Edoeard Vorganov, de Zweedse atlete Abeba Aregawi, de Ethiopische hardloper Endeshaw Negesse, de Oekraïense biatlete Olga Abramova en biatleet Artem Tistsjenko en de Russische kunstrijdster Ekaterina Bobrova zijn dit jaar ook betrapt op het gebruik van meldonium. Ook zes Georgische gewichtheffers bleken te hebben gesjoemeld.

Dinsdag kwamen daar naast de schaatsgrootheid Koelizjnikov ook nog een shorttracker Semen Elistratov en volleyballer Alexander Markin bij. Elistratov won goud op de aflossing op de spelen in Sotsji en werd dit jaar Europees kampioen. Markin haalde vorig jaar de kwartfinales op het EK met zijn team en pakte het brons op de Europese Spelen in Bakoe.

Het middel is per 1 januari van dit jaar verboden door het mondiale antidopingbureau WADA, dat alle sporters in september 2015 op de hoogte bracht van de wijzigingen in de lijst van verboden middelen. Meldonium (Mildronat) staat te boek als hartmedicijn, maar bij gezonde mensen vergroot het volgens de Letse fabrikant ook het uithoudingsvermogen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen