SPORT8 mrt '16 17:40Aangepast op 15 mrt '16 16:29

Matthews krijgt ritzege na tumultueuze sprint

Auteur: ANP Nieuws

COMMENTRY (ANP) - Klassementsleider Michael Matthews heeft dinsdag de zege in de tweede etappe van Parijs-Nice toegekend gekregen nadat de Fransman Nacer Bouhanni werd teruggezet in de uitslag wegens onreglementair sprinten.Bouhanni kwam na 214 kilometer als eerste over de finish in Commentry maar hinderde geletruidrager Matthews met zijn elleboog.

Michael Matthews. EPA
Michael Matthews. EPA

Bouhanni kwam na 214 kilometer als eerste over de finish in Commentry maar hinderde geletruidrager Matthews met zijn elleboog. Beide renners bleven ternauwernood overeind. De Australiër van Orica-GreenEdge reageerde furieus en kreeg gelijk van de jury. Bouhanni werd in de uitslag op de derde plek neergezet achter de Italiaan Niccolo Bonifazio.

,,Hij veranderde van lijn. Het is na zo'n lange wedstrijd moeilijk rechtdoor te sprinten maar ik had veel snelheid en zou hem voorbij zijn gegaan'', reageerde de winnaar na afloop. Matthews won zondag ook al de proloog in de buurt van Parijs. Wouter Wippert was dinsdag de beste Nederlander. De sprinter van Cannondale werd achtste.

Bonusseconden

Vanaf de start in Cusset kozen vier renners dinsdag het hazenpad. Tsgabu Grmay, Anthony Delaplace, Evaldas Siskevicius en Mattias Brändle reden 200 kilometer aan de leiding tot ze iets meer dan tien kilometer voor het eind werden ingehaald door het peloton.

Door de ritzege met een seconde voorsprong en de bonusseconden is de voorsprong van Matthews in het algemeen klassement op zijn eerste achtervolger Tom Dumoulin gestegen van drie naar veertien seconden. Toch was er geen wanklank te horen in het kamp van zijn ploeg, Giant-Alpecin. Dumoulin eindigde in het peloton op de vijftiende plaats. ,,De massasprint werd verwacht en de ploeg was daarop voorbereid. Het plan was om Tom voorin te positioneren voor de sprint. Het team heeft goed werk geleverd en Tom blijft in stelling voor het algemeen klassement'', reageerde ploegleider Aike Visbeek.

Woensdag staat een etappe met zes klimmetjes op het programma. De finishlijn ligt op de Mont Brouilly, een klim van drie kilometer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen